str. 62

Vyložili jsme již (Č. Lid II. 732), že přestaneme na pouhém registrování výstavek krajinských beze všech dlouhých popisů, poněvadž podrobně referuje o nich Věstník výstavní. Za to budeme přinášeti vyobrazení skupin i předmětů. V tomto čísle podáváme výběr obrázků ze zdařilé výstavky na Zbraslavi (viz str. 61, 62, 63, 64) a z Josefova (str. 59). Studii ze života chodského v Doma-žlicku, kde je pořádána právě výstava národopisná, spatřuje čtoucí na pěkném obrázku

Národopisná výstava na Zbraslavi : Ruční mlýn.

J. Špillara (str. 56—57), jak sedláci v Postřekově na přástkách předou a rozprávějí. B.

SPOLEČNOSTI.

* Československá národopisná

společnost. O sv. Vácslavě, dne 28. září t. r. konati se bude v Praze sjezd odborů národopisné výstavy a zároveň podle návrhu JDC K. V. Adámka na sjezdu ve Hlinská bude uskutečněna myšlénka zorga-nisovati velikou národopisnou společnost československou, o níž jsme již zprávy podali. Srv. Č. Lid I. str. 104, 216. Vítajíce zařízení nové společnosti, těšíme se na zdárné její působení na poli národo-pisu československého.

Národopisná výstava na Zbraslavi: Malebná ozdoba pilíře.