str. 18

Čtvrtá lajce bývá, jak už praveno, při kamnech; někde si tu spojili nehybně dvě v jednu, v pravém úhlu, tak že obstupují kamna s obou stran. Však dosti o lajcích!

Dostali jsme se k sudnu a toho jest si všimnouti zase trochu podrobněji.

V sudnu má se směstnati největší díl nádobí kuchyňského, jinak: suden pěkně vyplněn a vyparáděn ukazuje celý jeden díl výbavy chodské nevěsty. Nové časy změnily stav i tohoto dílu nevěstina vybytí a tím měněna v různých dobách i tvářnost mísníku.

Za starých časů, jichž pamětníci ještě žijí, jídali všecko ze společných mis a všecko lžicí; nepotřebovali talířů, nepotřebovali vidliček. Knedlík a maso krájel ovšem každý na svém talíři, aby však nezkazil ostří, krájel to na dřevěném. Talíř hliněný byl v domácnosti tu a tam nějaký, hlavně pro děti, když se učily samy jísti. Některé nevěsty měly po několika talířích cínových, ale ty byly uloženy a kladly se na stůl jednou za milostivé léto, když snad nějaký vzácný host přišel do stavení. Když začínaly vidličky, nebylo viděti dlouho jiných, než kované dvojzubé, a to nikomu ani nepřipadlo, aby se to kupovalo a počítalo do tuctů.4)

Když nastal úhledný a pěkný porculán a majolik a při tom tuctové počítání stolních nožův a vidliček, propustily mamičky chodské i tyto věci hojně do výbav svých dcerušek a tak starý jednoduchý ráz sudnu celý přetvořen, třeba veliká většina těch věcí, jelikož u stolu nepřestaly staré zvyky docela, visí za ním marně, jen pro parádu.

Vypadával pak a vypadá suden i se svým zařízením takto. Suden sám sestává ze dvou částí: z uzavřené halmárky — dolejšek — a z otevřených 2— 3 polic na talíře a mísy — hořejšek. (Viz obraz p. Velce čís. 4.) Police zapuštěny jsou do velikého prkenného rámu, vzadu vybedněného, z předu ozdobně zařezávaného. Dolejšek téhož rámu jest asi o polovici původní šířky rozšířen a tak jest v celosti s hořejškem udělána halmárka hlubší než police. V halmárce bývá jediná polička nahoře. Před každou policí jest do okraje zapuštěna vodorovná tyč, o niž se mísy a talíře obrubami na polici stojící a s hořejšky nakloněnými opírají. Měření ukazuje na př. tyto rozměry: Výška celého sudnu 150 cm, šířka 112 cm; výška halmárky 50 cm, hloubka 45 cm, výška poličky v halmárce ode dna 40 cm; hloubka polic 25 cm, výška první police od vrchní plochy halmárky 35 cm, vzdálenost druhé police od první 40 cm. Někdy — ale zřídka — dávali si dělati též suden bez halmárky.

Ve vystrojení sudnu stopovati lze asi tuto pravidelnost. V přítomné době na nejvyšší ploše sudnu (rámu) „klopí" 5) řada pestrých

4) Mezi zachovanými nalezli jsme nanejvýše po páru téhož tvaru a téže úpravy. 5) Klopiti má též význam nepřechodný, po-klopiti vždy přechodný.