str. 737

lidovou ornamentikou zdobená, lidem samým vyšitá. Středem této síně jest kollekce strážnická, uspořádána s uměleckým věru vkusem pí Kouteckou. Obsahuje přes půl druhého sta výšivek — a to výšivek, kterým co do jemnosti, krásy, rozmanitosti vzorů, lahodnosti barev žádné moravské vyšívání se nevyrovná. Tato skupina byla vzorná a měla důležitost pro umělce i — pro filologa svými názvy zvláštními, případnými, kterými lid náš práci svou pojmenuje. Vidíme tu vzorek na hrachovinky z Velké, petrželkové kvítky, stehové kvítky, vyřezávání a retázky z V., rukávce na pět stehů z Vrbky, na půl růže formička, čepec na srdca, ret a stínek z Velké ; stromkové kvítky, šatka na celou růži, okenková formička, chrobáky, čepec na podpustky, rukávce na 3 stehy, šatka s vyšíváním na makový vršek a kvítky stehové, obojek na lihy a háčky, koutnice na pět stehů, fěrtoch na včeličky, obojek zatáčkové kvítky vesměs z Velké; dále výšivky z Malé Vrbky, z N. Lhoty, z Javorníka, z Lipová, Tasova — mezi jinými zvláště plachta s vyšíváním na 5 stehů s chrobá-kama mřežku na drmle, fěrtošek bílý s formou na panské, z Malé Vrbky, čepec s vyšíváním na krpadla rovněž; pak z Tasova: náramky na rukávce pro nevěstu vzor na kalich, náramky na rukávce vzor ua jablka, náramky na rukávce vzor na hrušku a složky. O sebrání skvostné této sbírky zasloužili se hlavně p. Zeman, pí. Rumíšková z Velké a starosta z Nov. Lhotek p. Leskovan. Těžko loučíme se s tímto koutem výstavy, kde bylo tak útulno a milo! Prohlédneme ještě letem výstavku plodin hospodářských a semen, navštívíme škarniclovskou exposici tisků — a spěcháme občerstvit se výtečným bilovickym, jež vystavuje p. Lebloch z Bilovic. Zde trochu volněji, klidněji. Dlouho-li? Řekli jsme již, že výstavka hodonská dala podnět k pořádání sjezdů rozmanitých; každou pak neděli proveden některý starobylý zvyk aneb obyčej. Již v pondělí 12. září sešel se sjezd výstavkový, četně navštívený. Jako zástupce hlavního výboru pražského dlel zde dr. Lub. Niederle, zástupci Slovenska Svetozar Hurban, Ďuro Čajda — zástupcové výstavky hodonské a jiní hosté a účastníci. Odpoledne sešel se v Hodoníně na podnět ferialního klubu v Uh. Hradišti první slovácký sjezd studentstva; významný byl tím, že zde krev slovácká — abiturienti slováčtí ze slováckého gymnasia poprvé zde přihlašovali se ku práci společné s ostatními vrstvami našeho národa.

Od zahájení výstavky hodonské neminulo dne, ba ani hodiny, aby noví a noví návštěvníci nepřicházeli. Každé chvíle přijel nějaký „žebřinový vlak" na výstavku, „našu výstavku", jak říkali. Zajímavé bylo stopovati výpravy dětské na výstavku. Nebylo školy české na Slovácku, aby nepřišla do Hodonína; byly zde dítky některé školy i vícekrát. Měli jste vidět tu drobotinu slováckou, jak zářily jí oči, jak sála do sebe všechnu tu krásu, jak vrývala se jí do paměti celá bohatá výstavka. Malou tu chamradinu výstavkou velmi ochotně prováděl řed. p Mach a slečna Herknerova, kteří cele odevzdali se svému úkolu: maličké voditi, jim vysvětlovati, ano je i pohostiti.

Čtvrtek dne 15. září patřil francouzským hostům. Pan Guillemain s chotí -vracejíce se ze Vsetína navštívili i Hodonín, a líbilo se jim tu ve středu lidu srdečného velice. Neděle nejbližší — 18. září — patřila Cechům vídeňským. Zajímavosti nabyla neděle tato tím, že okázána „slovácká svatba z Lužic". Na 14 bohatě vyzdobených povozích přijela celá svatba. Na prvním voze slovácká hudba, na ostatních děvčata-družičky, šuhaji s ženichem a nevěstou. Na jevišti v Besedním sále slavila se svatba. Komu by se nelíbila? Jadrný vtip, čtvera-čivá dovádivost, dojemná zbožnost, vše v jedné chvíli se ti zde ukazuje. Na svatbě ovšem nescházel tlampač (p. Kuběna z Lužic), družba, svatební otec a svatební matka. Slovácká svatba skončila žertovnými hrami svatebními, hledáním špendlíku, „hra na měsíc" a „hra na mrtvého". Tuto neděli zavítali jiní hosté francouzští do Hodonína; byly to paní Pailleronová a pí. Fromentinová, obě z Paříže.

Další dvě neděle byly rovněž „sjezdové". Dne 21. září sešli se živnost níci — a dne 28. září sletěli se Sokolíci z celého Slovácka. Sokolove po