str. 732

0 nichž se zde šířiti nemůžeme. Drahým důležitým bodem činnosti výstavní je vydávání Věstníku výstavy n á r o do p i s n é podle návrhu podaného kdysi oběma redaktory Českého Lidu. Podobné bulletiny vydávaly se při všech větších vědeckých výstavních podnicích. Zprávy officielně zasílané a uveřejňované v denních listech nemohou nahraditi onen styk ústředního výboru s odbory venkovskými, jaký se dá sprostředkovati Věstníkem. Věstníka vyšla dosud tři obsažná čísla, plná zpráv a pokynů. Pokud tam budou zastoupeny

1 naučné články, budeme o Věstníku dále v stálé rubrice časopisné referovati. Kedakci vede obratně jednatel výstavy p. dr. Em. Kovář. Na českém i moravském venkově byla zatím již pořádána řada výstavek, z nichž v Cechách vyniká výstavka na Zbraslavi u Prahy, kde se v den otevření konal i sjezd odborů středočeských, a na Moravě hanácká výstavka v Prostějově. (Viz přiložené obrázky.) Podrobných rdferátů s výčtem předmětů a pocL (jako byly v letošním ročníku referáty o výstavkách na Moravě) přinášeti v C. Lidu nebudeme, omezujíce se na registrování dat nejdůležitějších, týkajících se přípravné práce ku výstavě národopisné v Praze. Podrobné referuje o tom Věstník národopisné výstavy, kterýž proto vítáme s radostí, že v něm bude zaznamenáván postup všech přípravných prací od lístředního výboru i venkovských odborův obšírněji, než mohlo se díti při nedostatku místa prese všechnu dobrou vůli v Č. Lidu.    R..

* Národopisné výstavky a slavnosti na Moravě r. 1892. Eeferuje Jos. Cvrček. (Dokončení )

Národopisná výstavka v Lipníku dne 11. září. Vdp. Wurm dvakráte dojel do Lipníka povzbuzovat. Dr. Brzobohatý, dr. Nosek, Bedřich Dušek, bohoslovec z Olomouce, dp. Přikryl ze Soběchleb a p. Hradilík s obětavou rodinou Neffovou provedli konečné úmysl vdp. Wurma. Za 14 dnů sebrán slušný materiál, jejž rozdělili ve dvě oddělení v sále společenského pivovaru. Jedno oddělení věnováno Záhoří — druhé Hané. Uspořádání záhořské exposice obstaral dp. Přikryl. Vystavil zde veškeré své archaeologické předměty, věci z domácího hospodářství, kroje, hlavně z Horních Měčic, Beruchova (zde sbíral pan Hradilík) ; zastoupeny zde byly koženky žluté, frydka (naše vesta), ma-rinky, tchořovice, pasy polumskél pacholské ozdobnější a širší, ženské košile, hótnice; milostné dopisy s ornamentem krajovým, knihy, rukopisy atd. Hanácká, část byla též bohatá; vystaveny zde kroje hanácké z kraje mezi Lipníkem a Přerovem, výšivky a jiné věci. Věříme pevně, že uskuteční se slova vdp. Přikryla: „Na rok 1893 po žních uchystáme národopisnou výstavku s řadou slavností z Lipenská, Bystřička a Hranická jakožto přípravu k výstavě pražské." Z bohaté zásoby obyčejů provedena jen „svatba hanácká" z Újezda, již vedl starosta p. Brožek ze Skok. Při zábavě večerní byla provedena svatba a provedeny tance národní. Těžiskem byla přednáška vďp. Ig. Wurma „O významti a důležitosti lidových památek, hlavně národního vyšívání".

Výstavka národopisná, umělecká ą průmyslová v Hodoníně ve dnech II. září až Ą. ř/jna. Myšlénku uspořádati v Hodoníně výstavku národopisnou, v tom Hodoníně, jemuž se dává nátěr cizí, s ryzím však, čistě slováckým venkovem, dlužno nazvati odvážnou, a provedení jejím dílem velikým, vyžadujícím práce a námahy obrovské. Věděla to dobře čdská společnost hodonská a přece se nelekala a provedla, myšlénku, jož zrodila se v „Sokole" hodonském. Zrodila se — a již ji nedali se ztratiti ; sílili a podporovali ji -— a sílili tím zároveň i sebe. Jménem „Sokola" svolal první schůzi poradní dr. Fr. Hess. Na schůzi této ustanovil se širší- výbor, jehož předsedou zvolen dr. J. Dorazil, místopř. J. Skácel, c. k. notář, Užšího výkonného výboru předsedou byl dr. Fr. Hess, místopředsedou c. k. okresní sudí Frant. Šemora. Pokladníkem byl Fr. Ploskal mladší, generálním jednatelem pak JUC. Jar. Tůna, „intellektuelní původce výstavy", jak velmi vhodně byl nazván. Těmto výborům ovšem k ruce byli nadšení čle-