i tyto poměry u nás poněkud aspoň z části osvětliti. Ovšem nutno pracovati zde s materiálem dospělým.    Dr.K.P.

Dr. J. N. W Oldřich. Beiträge zur Urgeschichte Böhmens.

V. Theil, Mit 1 Tat', und 39 Textfiguren. (Separatabdruck aus den Mitth. der wiener anthr. Ges. B. XXIII.) Wien 1893. Ke 4 starším svým příspěvkům ? praehistorii země české připojil prof. J. Woldřich právě pátý. Jako všechny předešlé vyniká i tenío oddíl obsahem velmi bohatým a na více místech velmi důležitým. ? těmto pariiím čítáme na př. příspěvek ? rozřešení sporu o způsobu stavby spečených valů na základě výsledků prozkoumání hradiště lito-radlického a strakonického,*) popis hradiště na hoře sv. Vavřince u Hostouně, kde se našlo mnoho hrobů kostrových z doby pozdní se záušnicemi, nověji i s mincí- Vratislava II. (1061—1086), nálezy na Dřevíči (pozdní hroby s kostrami), v nekropoli u Albrechtce, a hlavně velmi důležité naleziště hrobů ? šech epoch předhistorických, jež se odkrylo, bohužel jen z části, u knížecího schwarzenberského cukrovaru u Postoloprt. Fauna z jeskyně „Turská maštale" u Berouna ukázala nové doklady pro existenci diluvialního člověka v cechách,

0 čemž slibuje spis. zvláštní monografii. "Vedle téchto důležitých partií obsahují „Příspěvky" ještě řadu více méně zajímavých sdělení a popisů: hradiště „Báby" a valů „Na Hradci" u Hluboké (u prvého soudí Woldřich i na účel kultovní), hradiště u Vlachova Březí, které sloužiti může za příklad útočiště, jež nebylo nikdy ? delšímu pobytu upotřebeno, neboí namáhavé prozkoumám valů nevyneslo ani jediného střepu, pak hradiště v Háji u Žárovny blíže Husince, konečně hradiště postoloprtského. Z pohřebišť patří sem nálezy u Rvenic, mohyly u Mirkovic se zajímavou keramikou z doby hallstattské, mohyly u Slatiny, Podraznic, v poněsickém revíru, v lese „Kukli" a v staré oboře u Hluboké, u Vidová blíže Budějovic, u Oujezda červeného (ze VII.—VIII. st. po Kr.), a více jiných nalezišť. Prof. Woldřich je ve svém bádání v skutku neúnavný. Na konec připojil na vhodná místa i stručné popisy krajinských museí v Klatovech, Domažlicích a Budějovicích, z nichž nejvíce zajímá poslední, nejméně

známé.    N.

ImnepaiopcKiň pocciftcicit ??????????? ?????. ????????? ???????????. ?????? 1893. II. doplněné vydání. Stran 604. Cena

1 rubl. Obšírný a velmi důkladný katalog poskytne i tomu, kdo sám neměl příležitost navštíviti velkolepé historické museum v Moskvě, dobrou představu toho, jaké bohatství tam uloženo pro studium dějin staroslovanské kultury. V mnohém ohledu zastupuje tento katalog soustavné dílo o archaeologii Ruska, které dosud těžko postrádáme. Největší část zaujímá doba předhistorická a počátek doby křesťanské (str. 1—494 a 587—604), kterou zde spracoyal kustos musejní. Před vjčtem předmětů v každém sálu uložených*) předchází krátký, ale velice instruktivní úvod z péra Vlád. II. Súova, jednoho z nejlepších znatelů (pro střední Rus vůbec nejlepšího) ruských kurhanů. Doporučujeme vřele tuto důležitou, objemnou a lacinou knihu i českým archaeologům.

N.

?. ?. ?????????*. ????????? ???????????? ????. ????????? ?? ?????* ????????. (?????1??? ?? ????????? ????? N. 11.). ?. ??????????. 1Í93. Se 7 plány a 47 obrázky. Nové krásné dílo prof.

*) Srv. o témž český článek Woldřichův v 1. sešité letošního ročníku Českého Lidu.
**) Neocenitelné jsou zde i odkazy k literatuře, nám jinak tak těžko přístupné.