str. 701

Pašijové dny každá pradlena přede o závod, aspoň niti snímá. Kdo má na sobe košili ušitou z tohoto plátna, toho neudeří blesl;, a strašidla nemají k němu žádné moci.

Velim.    Fr. Nomouský.

Na neděli květnou světí se ratolesti a chvůje (křížky chvojové"). Ratolesti ony a chvůje se dávají po posvěcení do obilí, aby hodně vyrostlo. Mnohdy se stane, ale zřídka, že je některá chvůje ještě při sečení zeleuá, jako by rostla, a tu říkávají, že ten, kdo přijde při sečení na onen křížek, zemře do dne a do roka.

Lišov.    F. V. Bouchal.

Na zelený čtvrtek má býti dobytek poklizen do slunce západu, aby neměly Čarodějnice přístupu. Pašijovými košťaty vyhánějí se u nás myši. Zbloudilý vzpomene-li, s kým jedl vejce velikonoční, přijde na cestu pravou. Při zvonění gloria na zelený čtvrtek a bílou sobotu myjí se děvčata v řece, aby byla hezká.

Z okolí Rychnova n. K.    Ant. Svoboda.

Ze dřeva o Jidáši (středa o velikonoci) svěceného dělají zde křížky ze 2 draček přes přič a dávají na pole; na každém rohu pole po velikonoci vídám po 3 křížkách. Výjimky jsou jen řídké

Polička.    Dr. V. Jalubička.

Na veliký pátek myjí se všichni ráno venku pramenitou vodou, klečíce na kameně a modlíce se: „Vítáme tě, velký pátku, ty's nám přišel na památku, bys nás chránil od žloutenice a všeliké nemoce." Pak se každý modlí třikrát Otčenáš.

Českobrodsko.    J. Kott.

Na svátky velikonoční pekou se v domácnostech „bochánky", „bochníčky" nebo „mazance". Bochníčky nazývá se pečivo toto proto, poněvadž podobou svou úplně se shoduje s bochníky chleba. Hospodyně zadělávajíc na bochníčky dává do nich hojně másla, cukru, mandlí a hrozinek, jen aby byly hodně křehké, aby nebyla o „červeném pondělí" od sousedek zahanbena. BofhníČek dostává každý člen rodiny. Též čeledi ti dítkám, které mimo dům otcovský bydlí, dostává se po bochníčku.

Volyně.    Jos. AI. Krása.

Lidé před východem slunce chodí k potokům a řekám, omývají se tam říkajíce: „Vítáme tě, svatá Boží velkonoc, odejmi od nás trojí nemoc, ouplav-nici, zimnici, padoucí nemoc." Mladíci snaží se z potoků vytáhnouti ústy kamének, který vezmou do levé ruky a hodí jej přes hlavu. To chrání prý od. bolení zubů. Hospodář časně z rána obchází svá pole roznášeje křížky zhotovené na zelený čtvrtek z proutků na květnou neděli svěcených. Křížky ty donesou se na všecka zoraná pole a dají se na každé tři; vedle nich položí se kousek chvoje. Do pšenice zabodne se kromě toho prut střemchový; dle výšky prutu bude prý veliká pšenice. Kdo neměl by o Božím hodě velikonočním nic nového na sobě, toho prý by beránek velikonoční pošpinil. Vejce barvené rozdělí se o Božím hodu velikonočním na tolik kousků, kolik je členů rodiny. Když každý náležející mu kousek požije, nemůže nikde zablouditi.

Hry o pondělí velikonočním. Na pondělí velikonoční hraji chasníci přemnohé hry, a to buďto o vejce nebo o krejcary.

1. Sekají krejcary do barevných vajec, která se buď položí na zemi nebe drží se v ruce. Drží-li se v ruce, musí býti taková mezera k sekání zanechána, aby se tam mohl krejcar volně pohybovat. Hodí-li dobře, a zůstane-li krejcar vězeti ve vejci, dostane dle předchozí úmluvy buď krejcar nebo vejce. Nehodi-li dobře, dostane to ten, čí vejce jest. (Volyně.)