str. 691

Úrodná nížina — vlastně široké koryto Hané od pradávna jest již obývána, a téměř v každé obci možno dokladů k tomu naleznouti. Vylíčení jich ponecháme si na dobu pozdější a dnes dotkneme se pouze dvou důležitých míst pro naši stať významných. První z těchto jsou Němčíce. Velká obec tato rozložena jest v rovině řeky Hané, na severu chráněné hřbetem, jehož jedna část sluje Za hájkem. Parcela tato rozložená kolem cihelny a hřbitova na mnoha místech pokryta až 3 m mocnou kulturní vrstvou, z níž tu onde na povrch se dostane pěkná starožitnost. Náhodou při odebírání hlíny nalezla se zde také kostra, jejíž jedna roka zdobena byla v zápěstí bronzovým náramkem, na prsou pak měla železnou fibuli; neurčito také, kde objeveny dva náramky vroubky zdobené, kterýžto nález přináleží období těnskému, ač upříti se nedá, že mnohé předměty jiné, hlavně nádoby, i do Hallstattu zasahují. Nedaleko odtud nalézal se druhý hliník, dnes zaniklý, ve kterémž podobné předměty často již jsou nalezeny. Z těchto zvláštní náhodou uchoval se pouze stříbrný peníz nepravidelně okrouhlý průměru 20—24 mm.

Na líci nalézá se hlava vousatá se zvláštní ozdobou vlasů, která upomíná na známé hlavy amerických indiánů, kolem níž jest nápis GALLIENVS P. P. AVG, na druhé straně jest postava vojína v levé ruce žerď odznakovou, v pravé napřažené kopí třímající s opisem VIRTVS AVGG.

Drahým důležitým místem jsou Křenovice, vesnice hodinu cesty, taktéž v rovině Hané, ale na opačném, pravém břehu položená. Zde nalézá se předhistorická osada, taktéž na vyvýšeném břehu řeky Hané, jihovýchodně Křenovic a osamocena jest hlubokými dvěma žleby. Trať tato, od lidu Hradisko zvaná, má nahoře elipcitou rovinnou plochu, na jihu příkrou mezí, ku severu příkopem opevněnou. Na místě tomto nalezeny četné zbraně a nástroje kamenné a bronzové souhlasné s Hallstattem.

Na západním svahu hradiska krenovického kope se štěrk a něco níže černá hlína — téměř samé kulturní ložisko na dělání vepřovic. Dosahuje začasté mohutnosti až 2 metrů a jest mnoho omítkou promícháno.

Nalezeny zde četné předhistorické předměty, hlavně střepiny obojího způsobu keramiky, kterýžto nález jest, pokud nám známo, na Moravě nejvíce přibližný rázu těnskému.

Na jaře roku 1889 propadl se veliký komplex štěrkoviště a ve zbylém zříceném klenutí objevila se jáma na spodu plochá 3 ms, nahoře súžená. Jáma tato, kterou pokládáme za hrob žárový, obsahovala: Bronzový náramek rybami ozdobený, na konci paličkoyitě zakončený; kostěný hrot tvaru kuželovitého, krásně broušený; kolečko ze střepiny vybroušené, uprostřed provrtané, od závěsné šňůrky vy-hlodané; tři železné nože, z nichž jeden 24 cm dlouhý závěsným kruhem opatřený; pět jiných železných předmětů, silných drátů, z části