Pročež My z počátku jmenovaní J. C. a král. katolické Milosti rychtář, purkmistr a rada nadjmenovaného král. a krajského mésta Čáslavě následující articule, cynosury a pravidla poctivého shromáždění mládencův, žváčův, družeb a muzikantův ve všem jich tenoru, znění a vyměření schvalujeme a nařizujeme, by podlé nich se řídili, spravovali a pokračovali, a tudy k počestnosti a zvelebení téhož pořádku a shromáždění, rozmnožení i potřebných věcí zaopatření se pilně a věrně vynasnažili, připovídaje, že nad nimi pevnou ruku držeti, je hájiti a chrániti, přestupníky k zasloužilé pokutě přidržeti, neumineme, jak následuje:

Ar ti cul I. Jakož především od nejvyššího počátku a konce všech tvorův a stvořených věcí, jenž jest Alpha et omega v troj osobách jediného Boha, Stvořitele, Vykupitele a Posvětitele všecky věci nestihlou mocí se vidí, působí a spravuje, tak i naše shromáždění v bázni Boží jménu Jeho nejsvětějšímu čest, slávu, dikův činěni ve všem našem předsevzetí, jednání a konání vydávati, Jeho svatá přikázání plniti a zachovávati, příkladně a počestně živu býti, zlého se vystřihati, všelikého utrhání a přetřepávání bližního se varovati, a slovem, co nechceme, aby se nám stalo, to též druhému nečiniti, přísluší.

KtomuarticulII. Za druhé: Pro tím lepší vznik a zvelebení tohoto počestného shromáždění mocnou orodovnici, nejdůstojnější rodičku Boží Marii Pannu s jejím nejčistotnějším ženichem sv. Josefem sobě za patrony zvolujem a ke cti jich každoročně na den slavný zasnoubení Panny Marie se sv. Josefem (jenž na 23. den měsíce Januarii neb ledna připadá) mši sv. sloužiti dáti aneb vyžádati a ji za umrlé i jiné spolubratry naše a dobrodince nynější i budoucí obětovati a s předcházejícím pozváním všech pannen a mládencův přítomni býti a se najíti s pilností dáti. Následovně dle možnosti a postačitedlnosti k větší slávě Boží korouhev spůsobiti; Da ni se skládati a obraz zasnoubení Panny Marie s sv. Josefem s jedné, s druhé pak strany sv. Jana Nepomuckáno namalovati dáti vynasnažiti se máme.

Ar ti cul III. Za třetí: Poněvadž při rozličných vyššího stavu panquetích a městských veselostí neb sňatcích svatebních vždy mezi sloužícími, k němuž patron neb ženich svou důvěrnost má, jeden představen bývá a ten za všecko státi, všeliké pojíti mohoucí chyby (!) předejíti a napravovati povinen jest, pročež jeho také ostatní mládenci v uctivosti míti, s ním se ve všem říditi a jemu poslušnost prokazovati mají.

Articul IV. Za čtvrté: Družba jsouce časně od pana ženicha požádán, s ním o všeckno, co by jak míti chtěl, conferirovati a poraditi, po vyrozumění jeho mládence, jak jich mnoho bude, kterýchž dobře povědom jest, způsobně k službě v šatstvu čistotně dle možnosti ošacené a bez ohyzdnosti neb poškrv na těle, zdvořilé, uctivé