o dvou schůzích sboru archaeologického a jednatelská zpráva historického spolku za r. 1892.    N.

Zeitschrift für Ethnologie. Organ der Berliner Gesellschaft für Anthropologie, Ethnologie und Urgeschichte. Redacteurs: A. Bastian, R. Hartmmn R. Virchow und A. Voss. XXIV. Heft 4—5. (Berlin 1892).

Obsahuje jen větší práce: Dr. S. Weissenberg, Ein Beitrag zur Anthropologie der Turkvölker. Baschkiren und Mestscherjaken. str. 181. Ve zprávách zasedání společnosti uveřejněno bylo za to množství důležitých článkft, mezi nimiž zajímají hlavně: R. von Stolzenberg, Spuren der Römer in Nordwest-Deutschland, insbesondere über das Deister Castell, das Standlager des Varus und das Schlachtfeld am angrivarischen G-renzwalle {str. 251). H. Jentsch, Vorslavische und slavische Gräberfunde aus dem Gubener Kreise (str. 274). Přiznává, že i čá3t žárových hrobů je slovanská. V. Gross, Fund von Skeletgräbern der Bronzezeit bei Cornaux (str. 281). II. Issel. Auffindung von drei menschlichen Skeletten der palaeolithischen Zeit in der Höhle der Balzi rossi, Riviera (str. 288). Důležitý nález. Srv. Český Lid II. str. 426. R. von Kaufmann, Ein antikes Modell des aegypt. Labyrinths (str. 302). Velmi zajímavé. Fr. Boas, Sagen der Indianer in Nordwest-Amerika (str. 314—344, 383—410). R. Virchow, Schädel von Megara Hyblaea in Sizilien (str. 347). Schumann, Über gegossene und getriebene Bronzehohlwülste aus Pommern (str. 361). A. Götze, Die palaeolithische Fundstelle von Taubach bei Weimar (str. 366). Freyerabend, Beziehungen der Ober-Lausitz zum Süden in vorgeschichtl. Zeit (str. 410). Olshausen, Hornaubstanz in vor- und frühgeschichtl. Funden (str. 448).    N.
Kwartalnik historyczny, Org-m Towarzystwa historycznego, założony przez X. Liskego, red. proi. dr. O. Balzer, 1893, VII. 2. we Lwowie. B. Dembiński v článku „Vico i jeho metoda historyczna" vykládá o stanovisku jmenovaného filosofa v známé knize jeho „Principu di una scienza ouova.. ." etc. A. Malecki uvažuje o hřivnách staropolských. H. Sawczyński na základě práce dra. W. Czermaka (Próba naprawy Rzeczy pospolitej za Jana Kazimierza, Bibl. Warsz. 1891, I. 519 a d.) vykládá o reformách sněmování za Jana Kazimíra (v 1. 1658 — 1661) a opravuje nedopatření v knize uvedené. Opět hojná, poučná snůška referátův o nejnovějších pracích historických. Dr. J. Karłowicz referuje tu o ethnografické studii Nadmořského, „Kaszuby i Kocwie, J§zyk, zwyczaje, przesady, podania, zagadki i pieśni ludowe iv północnej części Prus zachodnich", Poznań, 1892 a o sbírce písní od Z. Glogera (srv. Český Lid II. str. 204). Zajímavý je referát S. Dicksteina « knize M. Cantora, Vorlesungen über Geschichte der Mathematik, II. (r. 1200 až 1668), Leipzig 1892. W. Nehring referuje o dissertaci Sommerladově, Matthaeus von Krakau, Halle 1891 a o práci A. Srücknera, Źródła do dzijów literatury i oświaty polskiej II. Bezimienny poeta z czasów Zygmunta Augusta, Bibl. Warszawska, 1891, II. 271 a d. Důkladný je přehled literatury zahraničně od L. Finki a. K. Wójcie chowski a St. Hierzyk podávají přehled časopisů. Zpráva o činnosti Towarzystwa historycznego. Polemika prof. dra. L. Dar u na, autora rozpravy „O rodzinie pierwotnej", proti recensentovi Fr. Krčkovi. Předplatné pěkného sborníku tohoto ročně 5 zl. Adressa: Dr. O- Balzer, Lwów, ul. Zimorowicza, 7.    Zbt.

Wisła, Miesięcznik gieograficzno-etnograficzny, red. dr. J. Karłowicz, T. VI. zeszyt 4. Warszawa. 1892. J. Franko podává pěknou studii porovnávací „Bajka węgierska" W. Potockiego i „psia krew", kterou osvětluje vý-