Předchozí 0320 Následující
str. 584

Když všickni ostatní koledníci své síly změřili, ustanou od boje. Kozhodný boj se vede mezi hejtmany obou stran, kteří jsou obyčejně mužové starší, tak mezi čtyřicítkou a padesátkou. Dávají se tu rozličné hádanky. Který zodpoví všecky aneb aspoň většinu hádanek, zvítězí. To se daleko široko rozhlásí. Stalo se mnohdy, že sešli se i trojí koledníci. Tím tužší byl po koledě zápas. To stalo se na př. ve Slavči, vesnici u Trhových Svinu. Poněvadž se vítězství ani na tu ani na onu stranu neklonilo, a koledníci od rána až do večera se potýkali, nezbylo občanům ze Slávce nic jiného, nežli všecky vyhnati. Po boji si dali vždy hejtmanové „snůpku" a v míru se rozešli na různé strany.

Modlitby lidové.

Ukázka lidového umění od V. Smutného.

Skrovný výběr některých druhů písemnictví tiskem reprodukovaného nedostačoval potřebám místním a individualitě jednotlivých čtenářův, a v těch oborech zachoval si vládu rukopis. Tak bylo s knihami modlitebními a zpěvníky chrámovými. Než k těmto dvěma motivům nutno si přimysliti ještě třetí: tvůrčí a umělecký pud, který dává vznik knihám toho druhu. Písař vyhovuje věcné potřebě zdobí knihu kresbou i malbou, tak že mnohdy stránka zevnější více bije v oči než vlastní účel knihy. To potvrzují zachovalé a bohatě zdobené zpěvníky a modlitby lidové, zvláště moravské.*)

Dostaly se mi do rukou lidové modlitby rukopisné, kresbou a malbou hojně zdobené z pozdní doby r. 1813. Knížka ta jest osmer-ková velikosti 16 × 10 cm. a čítá 52 listův a náležela „Janoj Zuba-tymu, mlynáři doleštěpanickému", jak o tom svědčí str. 1., připojeným obrázkem znázorněná (čís. 1.).

Titul knihy jest: Author knihy Bůh jest nejčistší láska, jemu samému přináleží oběť, v samomluvení s Bohem: To jest na modlitbách z rozličných knih a textů písem svatých vybrané a k pobožnému rozjímání vypsané jsou od Jana Hanuše v Jilemnici. Anno 1813.

Kdo by byl písařem knížky, nelze udati z prostých těchto údajů zcela bezpečně. Obsahuje modlitby pro různé doby denní i roční a příležitostné, litanije a seznam. Text není ničím pozoruhodný, není


*) Viz „Moravské ornamenty", díl IV., nákladem olomouckého vlasteneckého musea vydaný.

Předchozí   Následující