str. 578

Po stránce technické (konstruktivní) jsou nemošické židle urobeny důkladně, tak že jsou — jak naše opatrné hospodyně říkávají, „velmi bytelné". Opěradlo zapuštěno jest do sedadla na dvojitý čep, sedadlo svlaky opatřeno a na spodní straně zaklínováno; silné hoblované nohy jsou dle obvyklého způsobu šikmo zasazeny.*) Opěradlo má přiměřený sklon, sedadlo jest široké, tak že na židli té lze seděti pohodlně. Celé dílo svědčí o svědomité práci mistra, jemuž jest k nemalé cti a to tím více, že jest to dilo samostatné co do tvaru a vkusu.

Dodati sluší, že i pěkně ozdobený dubový stůl s trnožem nalézá se ve statku výše uvedeném, a ke cti majetníka budiž řečeno, že nábytku toho si váží jako starší pěkné, důkladné práce.

Kolední hry jihočeské.

Píše Jan Zítek. @P@(Dokončení.)

(Dokončení.)

Hudba stále hraje. Výskající koledníci, když byli koledu obdrželi, vycházejí ven. Najednou zvolá hospodář: „Musíte na kolo! Ste kradli!" čurka mávaje cepem zavede koledníky „po slunci na kolo". V čele je čurka, za ním hejtman, za tímto rychtář a další dle hodnosti, kromě Moučky. Ten, kdo ví, kde jest ještě na dvoře v kurníku, anebo vrátil-li se již ze šťastné výpravy, dělá tak, jako by jich jakživ ani neviděl, jakoby mn po nich nic nebylo. Handluje a potlouká se nejvíce „mezi ženskejma".

Když bylo zavedeno kolo, sundá rychtář s hlavy as vážností úřadní, aby zloděje potrestal a právu zadost učinil, táže se hospodáře na jméno zlodějovo: „Pane hospodáři, kerej by tu byl mezi náma, aby se byl tak nešlechetně choval." Po té dá rychtář klobouk na hlavu, a hospodář jmenuje toho, který kradl i co ukradl. Nastane

*) Za vlády cechovních artikulí a přísnosti počestných mistrů bývalo zhotovení židle ukládáno ve venkovských městech kandidátům mistrovství jako „mistrovský kus". Nebyla to věru práce snadná. Museli nastávající mistr vyvrtati šikmé díry pro nohy beze všech pomůcek, pouze „od oka", a když se nesnadný ten kousek práce provedl, byly nové dvě židle postaveny nohami proti sobě tak, aby konce všech čtyř noh dopadly zcela přesně na sebe. Byly-li vzdálenosti jich shodný, a nohy na sebe úplně přesně přilehly, uznáno dílo dokonalým.