Zbt.

??????????????? ???? pi nie. red. N. A. J a n č u k, Moskva, 1892, kn. XIII—XIV. Obsah opět bohatý, pečlivě uspořádaný. G. Potanin, ????? ?????? ?*??? ?? ???????? ? ????????. L j ? ? k i j podává snůšku lidových názoru běloruských o nemoci a smrti. Ašmarin pojednává o oárodní poesii u Cuvašů. P. J. pokračuje ve studii o národních maloruských legendách (???-???? ? ?????????????? ???????? ? ??????). D. J. Uspenskij otiskuje dojemná ruská naříkání nad mrtvými. Vsev. Miller, ?????1??? ??? ????-?? ????????? ???????? (VI. ?? ?????* ? ??????* ? ?????*, VII. ?? ?????* ? ???*???? ???* ?????????, VIII. ??*? ????????? ? ??????????, IX. ?? ?????* ? ?????* ???????????*). A. Vetuchov, Národní ukolébavky. N. F. S u m ? ? v, ?????? ? ??????* ? ?????* ? ???-???????? ??? ?????? ? ???* ?????????*. N. J. Nikif ? ? ?? s ki j, ?????? ????????? ?*??????? (2. ?????? ? ??????). G. J. Kulikov-skij, o umění lidovém v krajině olonezskě. N. ?., ? otázce o náboženských názorech sedláků v gubernii kalužské. Batyr-Garej Mucha-medov Juluev, ? národopisu baškyrskému. ? dějinám národních krojů (Gavlovskij, K. G e dych, Usakeyič. Směs. Nekrology. Kritika a bibliografie. Uznání zasluhuje čtenářstvu C. Lidu již známý V. Kallaš, jenž podává přehledy článků ethnografických z časopisů ruských a německých a. francouzské Romanie za poslední dobu.    Zbt.

Revue des traditions populaires. Vyd. Société des traditions populaires au Musée d'ethnographie du Trocadéro, red. Paul Sébillot, Paris, 1892, Nro. XII. H. Wissendorf referuje o národopisných studiích litevských E. Voltera. (Srv. můj referát v C. Lidu I. str. 91.) Pí Destriché o va podává ukázku nápisů v knihách žákovských. ?. ? ? r-thier otiskuje píseň o smrti vojínově (s nápěvem). R. Basset podává orien-tálskou zkazku „Potrestaná lež". P. Sébillot sebral další zprávy o pověrách a obyčejích rybářských. L. de la Sicotiere pokračuje v bibliografii lido-vědy departementu de l'Orne (zajímavé jsou tu literárně-historické udaje o bílé paní, o svatojanských ohních, o vílách, o vlkodlaku, o kraslicích, o čarodějnictví, o rozličnjch pověrách atd.). L. Morin uveřejňuje lidové podání a historické zprávy o knihtiskařství, o obyčejích, pověrách a pod. R. Basset podává další snůšku zkazek o osadách propadlých (mezi jiným o zámku v Místku a o Vsetíně na Moravě podle knihy: L. Bowitsch a G. Simanitsch, Volksmaerchen und Sagen aus der Vorzeit Maehrens, Znaim, 1860). L. Sichler: Ruské hádanky. R. Basset: Narážky v lidových pověstech (na př. na Tristrama, na Hugenoty a pod.). A. Certeux: Dětské hry s chroustem. J. T. Lidové podání baskické. Nekrolog. Literatura. Na konec