str. 532

dle svědectví historického a archaeologického" (str. 597 a 655). Oba flanky jsou provázeny hojnými tabulkami. Celá práce bude dokončena v sešité příštím. Zároveň však vyšel již opravený otisk její samostatně, jak na jiném místě oznamujeme. Poněvadž příští číslo Českého Lidu přinese o této knize důklřdný referát, upouštíme zde od dalšího naznačování obsahu. — Další práce v těchto číslech uveřejněné jsou: l''r. Bareš. Starý hřbitov sv. Havla v Mladé Boleslavi (str. 603). Dr. K. Chytil. Retrospektivní výstava III. Malířství drobné a tabulové (str. 607). K. B. M á d 1. Kdy byla provedena poprsí v triforiu chrámu sv. Víta v Praze (str. 611). J. Koula České ostruhy z konce XV. věku (str. 617). J. Honza. Kosterně hroby praehistorické z doby nejmladší (str. 625). Popis pohřebišť nalezených u Velkých Petrovic (hroby pod mohylami) a u Písku blíže Nového Mésta (kostry se záušnicemi). J. Koula. Další české ostruhy z kouče XV. století (str. 659) B ř. Jelínek. Retrospektivní výstava IV. Zbroj a zbraně (str. 661). Ferd. Perné r. Nález zlatých šperků v Lžovicích (str. 665). U Lžovie blíže Labského Týnce našlo se náhodou při kopání 6 zlatých náramků, pět spirálek, dva proužky a \íce úlomků, vše ze zlatého drátu v úhrnné váze 169-81 gramů. J. K. Hraše. Rokytník. Ar-chaeologicko-historická studie (str. 6G9). Popis staré osady a tvrze Rokytníku na Náchodsku. Václav Diviš-čistecký. Artikule cechu pekařského v Lounech (str. 671). J. Heliích. Nálezy a popisy římských peněz na Po-děbradsku (str. 675). Na str. 679—681 obsažen jest referát redaktorův o mezinárodním sjezdu archaeologickém v Moskvě, v němž jest však více nesprávností.

Viestnik hrvatskoga arkeologičkoga družstva. Godina XIV. Br. I—4. Ü Zagrebu, 1892. Redaktor S. Lju bič.

Články v tomto ročníku obsažené věnovány jsou ponejvíce jen římské a starobosenské epigrafii a památkám strpdověkým. Výjimku činí články P. Stanice. Starinske izkopine u Kotlusi i Štražinama pokraj Vrlike u Dal-maciji (str. 10) a Predpovjestni spomenici vrličke okolice u Dalmaciji (str. 43 a 68) o předhistorických památkách v okolí Vrliky v Dalmácii. F r. R a d i é popsal zhytky římských lázní u Banji blíže Korčuly (str. 77).    S.

Glasnik zemaljskog muzeja u Bośni i Hercegovini Urednik Kosta Hörmaon. Godina IV. KDJiga 1—4. Sarajevo, 1892. Mezi přehojnými články z rozličných oborů obsahuje tento ročník následující větší práce archaeolo-gické a anthropologické.

V. R a d i m s k ý popisuje výkopy v římském hradišti Domaviji u Gra-diny blíže Srebrenice, kde se našlo množství různých p„mátek (str. 1), pak okolí Stolaoe v ohledu archaeologickém (str. 40), v článku „Arhpološka crticu" (str: 117 a Lili) popisuje řadu nálezů, hlavně římských hradišť a pohřebišť, v jiném článku další nálezy od římské tvrze na Crkvenici u Oobnje (str. 190), nové naleziště latěnské u vsi Majdanu v Bosně (str. 231) a další nálezy v nekropoli pri Jezerinama kod Bišóa (str. 301), pak předhistorické a římské památky od Bačeviče blíže Mostaru (str. 332). Dr. Čiro Truhelka vydal řadu nápisů hercegovských (str. 24, 107, 215), popisuje katakomby u Jajce (str. 57), tamější hrad a celé okolí (str. 315) a řadu římských památek: tvrz n Zenice, římské hroby tamže a u Janjiće, rozvaliny římské u Stolace (mausoleum, thermy atd., str. 340). Dále jest zde stať K. Jirečka Glasinac u srednjem vijeku (str. 99), Em. Lilka Božji sudoví (órdalia) i porotnici (conjuratores) u Bosni i Hercegovini (str. 127). Dr. L e o p. Glück. Narodni lijekovi iz bilinstva u Bostii (str. 134), obsáhlý článek. Fr. Fijala: Pre-historički nahogpiji na Naklu kod Vojkoviča (str. 211), Pretraživanje pečiua u Bosui (str. 237) a Rezultati prehistoričkog ispitivanija na Glasincu u ljetu 1892 (str. 389), s mnohými vyobrazeními.    S.