poukázav na účel výstavky a na důležitost její pro kraj boskovský, prohlásil ji za uzavřenou.

Národopisná výstavka a slavnost v Tovačově (14—17. srpna). Z kraje hornatého pojďme na Hanou bohatou. I Haná pořádala výstavky, a pořádala jich nejvíce. Na podnět dp. Rosy a městského tajemníka a za podpory městské rady uskutečněna výstavka národopisná v Tovačově. Den 14. srpna byl pro Tovačov dnem slavnostním. Dopoledne po službách božích zahájena výstavka za velmi četného účastenství pěknou, přiměřenou řečí dp. J. Rosy. Mnoho vzácných hostí dostavilo se ku slavnostnímu zahájení, mnoho hostí přibylo na výstavu již po zahájení. Uvedeme zde jen pí. Sklenářovou-Malou, dra. Kováře, prof. Bílého z Prahy, dra. Wankla s chotí, pí. Mil. Procházkovou, si. Machovu, dra. Hynka, dra. Žáčka a j. Po zahájení prohlíželi si návštěvníci výstavku, jež uspořádána byla ve staré školní budově v šesti světnicích, skoro až přeplněných. Hned dole v přízemí ve dvou pokojích viděti bylo předměty hospodářské, domácí nářadí a nádobí. Pěkně vyjímaly se staré „almary", „motovidlo" na natahování nití s ciferníkem a rafijí, která ukazovala, kolikrát „motovidlo" se otočilo. V síni stála „trdlica" s konopím, a každý mohl zde zkusiti, jak se ^trdluje". Nahoře velice líbila se „hanácká jizba" s hanáckým, dávným zařízením. Figuriny znázorňovaly dobře starší kroj hanácký. Každému [návštěvníku „jizby" podán dle dobrého zvyku slovanského chleba se solí. Ve vedlejší síni, již vystrojily slečna Běhálkova a slečny Lojový, bylo hanácké vyšívání. Bohatě zdobené „óvodnice", jichž byl veliký počet, náramky, obojky, rukávce, čepce a malované vzorky výšivkové (lidové) byly zde v pěkném souladu malebné seskupeny. Světnice další obsahovala hanácké kroje, mužské i ženské. Nejposléze byla síň věnovaná starým tiskům, rukopisům, listinám atd.; s pochvalou zmíniti se dlužno o zvláštní ochotě majetnika panství tovačovského, p. Gutmanna, jenž výstavu obeslal sbírkou starobylých obrazů ze zámku tovačovského — a poskytl místo ke slavnosti odpolední.

Odpoledne junáci z Troubek „honili krále" na náměstí; pak průvod se seřadil. V čele jel „král" z Troubek, pak královničky z Tovačova, dožatá z Oplocan, robota z Verovan. Robotní vozy byly trojspřežní. Na „ojovým" sedlovém koni jel pacholek s dlouhým bičem a práskal „o sto šest". Na voze jela část robotníků. Druhá šla za vozem nesouc kopáče, hrábě, palice a konečně vezl „zhnilý (lenivý) Honza" soudek s vodou. —

Za „robotníky" zařaděno bylov „právo" z Klopotovic a „právo" Akad. fer. klubu „Haná", hanácká „svajba" z Celčic, tovačovska a ivaňská přástka. Průvod končily spolky místní i okolní a „malý král" z Tovačova.

Na louce v podzámčí rozproudil se čilý život. Tu „přástkovali", tam „svajbovali", jinde „robotovali". Nejlépe vedlo se „právu". Soudili, „usvědčovali" — a neušetřili ani dra. Žáčka. Ačkoliv odvolal se na svou immunitu poslaneckou, shledán byl vinným pro jakýsi přestupek a odsouzen k pokutě. Jinde pozornost poutalo banderium z Klenovic, a tu zase švarné Hanácky zvaly k buffetu. Večer pak provedeny tance hanácké a Královničky. Tím skončila slavnost. Výstavka uzavřena byla dne 17. srpna.

Výstavka národopisná se slavností ve Vyškově, dne 20.—22, 27. a 28. srpna. Brzy po Tovačovu přišla řada na hanácký Vyškov. I zde chopili se myšlénky uspořádati výstavku národopisnou studenti kraje vyškovského.- Zvolili ze svého středu výbor, jemuž předsedal JUC. Otakar Heydušek; místopředsedou byl Fr. Hrouzek, právník a jednatelem MUC. Em. Kočí. S tímto výborem studentským spojil se a úplně splynul výbor výkonný, jehož předsedou byl ředitel hospodářské školy p. Jar. Tebich, místopředsedou p. Koudelka, zvěrolékař. Dne 20. srpna byla výstavka otevřena v místnostech hospodářské školy. Výkonný výbor ve spojení se slavnostním, jehož předsedou b/1 Dr. Helcelet, přičinil se, aby zahájení bylo důstojné. Ovšem zákazy značně stenčily program slavnostní — ale díky venkovu, byl přece zdařilý. Medlovští přijeli s „hanáckou svatbou", Chvalkovští s „dožatou", Želečtí s „dosečenou"; „honění krále" ukázali junáci