Čís. 5. Oděvadlo (plachta) ze Vsacka (Hošíálková).

v ladném pořádku Pocházejí z Bystřičky, Eouštky, Hošťálkové, Kateřiuic, Pržna, Prostř. Bečvy, ze Stříteže, Karlovic a Hrozenkova. Z plachet, jež jsme dosud viděli, je nejstarší z Liptála (1762), ač jiná (z Koketnice) se chlubí, že je stará „200 let!" Plachta z Jasenky z roku 1771, z Liptála 1782, ze Zděchova 1782, 1831, 1839, 1862, 1872 (nejmladší ze všech!). Ostatní pocházejí z první polovice tohoto století (1818, 1820—1^49). Pod plentami a kolem stěn jsou vyloženy opětně rukávce s kor důtkami (počtem asi 120), šátky, č e p c e a j., a opětně krásné vyšívání je všude zříti. V koutě v levo je baldachýn z pěkné slovenské plachty (ze Zářiče) utvořený a pod ním sedm figur in. Jedna představuje Hrozenkovjanku s přepásanou kolem beder plachtou, jak