str. 406

Merjany atd., jsou v právu s hlediska ethnografického, linguisti-ckého atd., ale chybují, podkládají-li jim i různý původ. Našel jsem jen u I. Zaběliua myšlénky, které se shodují s mojím názorem.

5. Toto původní obyvatelstvo Ruska bylo do-lichocefalní, s hlavou pěkně modellovanou, čelem vysokým a podlouhlým obličejem. Jak se zdá, podobalo se typu skythickému, který popsal ve svém díle Zabělin. V nejstarších hrobech jsou lebky delší než v pozdějších, ale oba typy náleže í jednomu plemenu.

6. Jelikož se týž dolichocefalní typ nalézá i dále vEvropě, v Rakousku, Německu, Švédsku, Dánsku, nazval bych jej snad nejlépe plemenem primitivních Evropanů dlouholebých s dlouhým obličejem. Staří dolichocefali jižní Evropy jsou zcela jiného původu.

7. Dlouholebí kmenové s krátkým obličejem existují původně jen v Asii u Mongolů, ne v Evropě. Kde jsou v Evropě, vyšli, jak se zdá, z křížení prvého dolicho-cefalního typu s brachycefaly.

8. Původní dolichocefalní plémě evropské diff erenco va 1 o se během času; pozměnilo se, žijíc v různém prostředí a nthropo logicky i ethnograficky. Vznikly různé mravy, různé řeči a civilisace. Tak se také z této původní rasy v Rusku vypěstovali různí oni kmenové slovanští, nazývajíce Němcem nebo čudem příslušníka kmene cizího jazyka. Název Skyth značil jen pojem zeměpisný, ne plemenný. Merjané byli lid se zvláštní kulturou, ale nepatřili k jinému plemeni než Slované, jak svědčí lebky z jejich kurhanů. Velikorusové si proto tak lehce assimilovali finské kmeny, poněvadž byli jednoho a téhož plemena.

9. Brachycefalie, která se vzmohla v Rusku v době historické a nynější, není je a výsledkem křížení s východními brachycefaly, ale jest ve spojení s pokrokem civilisace.

10. Odkud přišlo původní plémě dlouholebé do Ruska? Ze Sibiře ne, také ne z Kavkazu, spíše z jihu Evropy.

Potud výsledky Anatola P. Bogdanova. K tomu dovoluji si připojit ještě několik slov.

Ti, kdo u nás sledují práce v tomto oboru, budou se pamatovat, že jsem již r. 1890 v „Příspěvcích k anthropologii země české" pronesí výklad velmi podobný názorům Bogdanovým. Pravil jsem tam, že