str. 404

Nálezům jihoruským postavily se však po bok i nálezy z krajin severnějších. Z kurhanů gubernie tverské Žizněvskij sebral kollekci 41 lebek, pocházejících z výkopů Ščeglova, Ščer-bakova, Grozdova a Kelsijeva; převažovali zde dlouholebci právě tak jako ve sbírce lebek z kurhanů jaroslavských a z kurhanů gubernie černigovské, které s hlediska archaeologického náležely slovanským Sěverjanům. Ale kdežto je nyní brachycefalie význačným anthropologickým znakem slovanské lebky, ukázaly lebky černigovské 81% dolichocefalů. Ovšem mezi lebkami z hrobů z 12—13 st. již brachycefalie převyšovala. Bogdanov ta r. 1882 konstatoval, nepokusiv se o vysvětlení.

Zatím vyšla znamenitá práce hraběte AI. S. Uvarova o kur-hanech rozkládajících se hlavně v gub. jaroslavské. Uvarov je přičetl kmeni Merjanů, který zde dle svědectví Nestorova seděl a náležel plemeni finskému. — Uvarov sám neuchoval větší sbírky lebek, a teprve výkopy Sabanějeva, Kelsijeva, Ušákova a Kercelliho zachránily 70 lebek z různých míst jaroslavské gubernie (Mology, Perejaslavu, Ugliče, Rybinska, Roštová). Mezi nimi našel Bogdanov 66% dlouhých a jen 16% krátkých.

I zde dominoval týž typ, který jsme našli v gub. moskevské, poltavské, černigovské a tverské, kijevské atd. Zároveň bylo zřejmo, že typ tento do kraje Merjanů přišel ze západu a ne z východu.

Na prvé straně měl dle historických zpráv hlavní úlohu Velký Novgorod, na východě kazanští Bulhaři. Jaké tu jsou poměry krani-ologické ?

Bulharských lebek z Kazaňska dostal Bogdanov 36 z výkopů Pelzamových, s nimiž srovnával i bulharské lebky ze starých hřbitovů rumelských (21) i lebky čuvačské (50 kusů). Bulharské lebky z Kázaně i z Rumelie objevily stejný ráz a opět převážnou většinu typ dlouholebý. Lebky čuvačů byly již typem více vzdáleny. Na 22% dolichocefalů přišlo sice jen 10% brachycefalů, ale 78% středolebých.

Z toho vyšly následující zajímavé závěry:

1. Staří Bulhaři kazanští byli dlouholebí, právě tak jako jsou i nynější Bulhaři nejdolíchocefalnější ze všech Slovanů. Z toho je viděti, že Slované původně vyšli z dlouholebého plemene.

2. Jako doplněk k tomuto závěru stanovil Bogdanov fakt, že lebky z předuralských kurhanů (z gubernie permské a ufské) ukazují naopak preponde ranci typu brachycefalního, fysiognomie zcela mongolské. Baškirové těchto krajin náležejí tedy k brachycefalům.

Důležitá skupina lebek sebrána byla i z gubernie novgo-rodské, více než 100 lebek. V okolí Novgorodu je vlast