str. 370

K čtveracivým obyčejům vánočním čítali bychom zvyk na Slovensku, o němž podává zprávu na začátku tohoto věku Bartoloniaeides, a o němž se zmiňujeme mimochodem při popisu koled žertovných. Co by znamenal, vysvětliti neumím. Je snad obdobný s velikonoční pomlázkou. Na den Mláďátek a na Nový rok chodívají prý kněží s metlami a tepou, koho potkají. Obyčej slově prý „m 1 á d e n k y, m 1 ád e n k o v a t". 89)

Prese všechny zákazy udrželo se přestrojování koledníků v lidovém podání českém30) a zbytkem starobylého tohoto vánočního a novoročního přestrojování, jak jsme se pokusili ukázati, bylo a posud v některých krajinách českých bývá „chození s klibnou".

Formané.

Al. Jirásek.

Někdy typický zjev na našich silnicích, formané s těžkými povozy,: zmizeli za našich dnů na dobro. Parostroj je zhubil jako zpro-naříkanó dostavníky sladkohořké paměti.

Těchto několik slov o formanech a jejich povozech nebude zajisté úplno; z různých našich krajů sebraly by se jistě sem tam význačné jednotlivosti a snad různosti. V celku však bylo formanské zřízení všude jednostejné.

Formana jméno je z cizího přijaté, ale hodně staré. Starší ještě, domácí „vozataj", znám je ze spisů Husových a jiných starších, nejvíce však z vojenského zřízení Jana Hájka z Hodětína (r. 1413), z válečnictví husitského i z vojenského naučení pana Vlčka z Čenova, kdy náš, tenkrát hrdinský „vozataj" jezdil ještě na podsedním s lebkou na hlavě a pavézkou na levé ruce. Ale už vedle vozataje vyskytuje se v 15. stol. cizí „forman". Tak znají Půhony brněnské roku 1447 slovo „formaniti“ *) a Plzeňský archiv**) r. 1497 ,,formana".

89) Comitatus Gömöriensis notitia historioo-geographico-statistica, Leutscho-viae, 1805, str. 444: „Is praeterea veteribus observatur mos, quod die sie dietorum Innocentium et Epiphaniorum, sacerdotes virgis instructi per vicos et compita oberrare et obvios virgis talibus, caedere soliti fuerint. Ritům hune Slavi ínládenky et mládenkovat adpellabant."
90) Srv. moje Staročeské výroční obyčeje. 1. c, str, 263. *) Brandl: Glossarium. **) Kott, Slovník.