str. 199
byly stranou, zejména výklad o prozkoumání obou jmenovaných jeskyň, za to rozšířeno poměrně líčení konce doby předhistorické, tak že nám podává nevelká ale obsažná knížka skutečně první soustavnější přehled celé moravské před-historie. Obsah její podávati netřeba. Jak soudí p. spisovatel o různých dobách naší předhistorie, jest všeobecně známo, a i my jsme měli příležitost v loňském ročníku „Českého Lidu" o nich se zmíniti (na str. 205). Jeho mínění setkávají se na Moravě ponejvíce s velkým odporem, zda správně či nesprávně, Dění možno o celku povědět. V řadě jednotlivostí i my s p. spisovatelem nesouhlasíme, jiné uznáváme za správné Bližší výklad ponecháváme si na jiné místo. Jinak není pochyby, že má každý právo mínění svému zjednávat platnost co nejširší, knížka pana dra. Kříže hodí se ? tomu svou vnitřní a vnější úpravou výborně. Jest velmi pěkně, přístupně psána, ozdobena mnohými obrázky a opatřena na konci i instrukcemi pro laiky sběratele, jež však mohly býti obšírnější. Těšíme se opravdu z ruchu, který se zmáhá na Moravě v oboru domácí archaeologie, v Brně, v Olomouci a jinde. Sotva jedna vyšla, dovídáme se zase o nových publikacích. Při té příležitosti uvedeme zde jeJno naše přání. V Brně ve Františkovu museu je pěkná sbírka předhistorická s mnohými důležitými nálezy, o nichž podrobnější zprávy snad vůbec publikovány nebyly anebo jsou nyní těžko přístupné. Brněnský musejní spolek, jenž nevydává jako olomůcký svého časopisu a nemá příležitosti o nálezech do místních musejí ukládaných referovati, získal by si velké zásluhy, kdyby jako jednu ze svých budoucích publikací vydal řádný katalog sbírky tá, opatřený úplnými zprávami o nálezech a úplnou literaturou; kdyby byl katalog' illustrován a opatřen vzadu německým nebo francouzským rejstříkem, došel by i v cizině rozšíření. Několik snaživých členů spolku by snadno a v nedlouhém čase práci tu v Brně vykonalo Nyní, kdy se začíná tolik pracovati, jest nutno, aby se starší nálezy co možná objasnily a řádně skontrolovaly. Dobrý katalog musejní může býti velmi cennou knihou.    N.

Rozpravy společnosti přátel starožitností českých v Praze. S vyobrazením. Praha, 1892.

Mladé společnosti přátel starožitností nemůže se upříti čilost Ač jsou její prostředky neveliké, přece pracuje, jak v sbírání starožitností, tak i v publikování výsledků bádání svých jednotlivých členů. Dříve vydávala jen výroční zprávy, připojujíc ? nim podle možnosti i poučné články; letos vystupuje na veřejnost prvním samostatným sborníkem. Mimochodem podotýkáme, že by skromnější název byl sborníku přiměřenější, než z akademií a jiných velkých ústavů převzatý titul „Rozpravy".

Sborník počíná důkladnou studií dra. J. Matiegky o pohřebišti, nalezeném mezi Zbuzany a Chejnicemi. Pohřebiště náleží podle esovitých záušnic do pozdní doby slovanské a 13 zachovaných lebek jeví již silné smíšení typu krátkolebého a dlouholebého. Na 45°0 lebek prvního typu připadá 36°/0 typu druhého. Následuje článek J. Soukupa „O hlemýždích v lebkách a kostech". Spisovatel vypráví, jak se setkával při odkrývání hrobů a pod. s množstvím malých hlemýžďů v dutinách kostí lidských a zvířecích (na příklad v Přemyšlení na Vyšehradě). Zjev tento jest sice zajímavý, ale docela přirozený, a přičítáme to jen na vrub snahy, s kterou hledí mladý spisovatel platně pracovati na poli české archaeologie, když se domnívá, že zpráva jeho bude „vzácným materiálem ? sepsání kapitoly v anthropologii české opomíjené: oosudutělesn,ých pozůstatků dávného obyvatelstva českého." — — Článek Ad. Pečenky „Románský kostel v Mohelnici" (s pěknou kresbou a půdorysy kostela mohelnického, kostela sv. Havla ve Skvrnově a sv. Petra v Poříčí nad Sázavou) je psán se znalostí odbornickou. J. H e r a i n otiskuje zajímavou přednášku o „Založení Nového města Pražského Karlem IV." J. V. Si mák sestavil na základe archivu městského v Mladé