str. 133

Na popeleční středu ráno chodí ženy s hrncem, v němž je roz-pěněno mýdlo a štětičkou „pucujou muzky". Přepadený muž — nechce-H býti zamazán — musí se penězi vykoupiti. Peníze se pak společně propíjí. Říká se tomu „prát zástěry". Obyčej tento zachoval se v okolí Přelouče. Má to význam anebo jest to jen obyčej místní ?

Bezděkov u Choltie.    Jos. Hanuš

Popeleční středa: Kde na popelečn! středu pekou ¦ chléb, tam Pán Bůh se svatými žehná. Ale práti v ten den není radno, že by bylo prádlo po celý rok špinavé.

Bydžovsko.    Jos. Koštál.

Na popeleční středu ráno pijí mužští kořalku, aby jich prý neštípali komáři a mouchy po celé léto. — Tančí-li se na popeleční středu přes půlnoc, objeví se prý mezi tancujícími ďábel v zeleném kabátě a straší je.

Hradecko.    Jos. Košťál.

Na popeleční středu, jíž u nás říkají škaredá, říkají ženské : „Škaredou středu nerada předu, ráda spím, co je dobrého, všecko sním."

Buřenice, okr. h. Ledeč.    Frant. Košák.

Na popeleční středu chodíval po vsi člověk směšně oblečený. V ruce nosil rozsvícenou lucernu. Přišed do stavení vysvětloval, že hledá ztracený masopust, a prosil, aby mu i zde dovolili hledat, a kdyby ho nalezl, vyvésti ho ven. Pak prohledával všecky kouty k velikému veselí ostatních. Podělen byl pak zbytky z masopustu.

Buřenice.    Frant. Košák.

Na neděli kýchavnou, družebnou a smrtnou.

Na kýchavnou neděli dává se pozor,, kolikráte kdo kýchne, tolik roků prý bude živ; dle jiné verse, kdo kýchne v ten den třikrát, po celý rok prý ani nezastůně. Bydžovsko.    Jos. Košťál.

V neděli družebnou. Ve čtvrtou postní neděli strojí děvčata „pučálku". Dají totiž několik dní pučeti hrách ve vodě a ráno ve zmíněnou neděli hrách napučený upraží na másle na pekáči. Upražený takto hrách promíchá se s hrozinkami, pokroutkami a kořením různým, a dá ss pak na talíř. Pak posype se opět hrozinkami a pokroutkami. Takto upravená „pučálka" se uschová a předloží hostům, kteří tu naděli odpoledne přijdou. Obyčejně však předkládá ^e ženichovi, ktorý přijde za děvčetem K pučálce dá se z počátku vidlička. Ženich však nemá vidličkou jísti, nýbrž čekati, až se mu přinese lžíce; jinak by se mu vysmáli.

Z okolí Nepomuka.    Vojt. Štětina.