Nápěv posledních tří sloh.

Nové zprávy archaeologické.

* Hrob S kostrou „na Moráku". (Průhon mečířský.) Letošního roku v měsíci květnu stavěna byla silnice ze Sovenic přes Mečíř na Jeseník. Za účelem srovnání půdy a potřebné navážky ca nízká místa probírány byly svahy a vyvýšeniny, a tu na svahu tak zvaném „Mcráku", návrší to as tak uprostřed mezi osadou Sovenicí a Mečíří, odkryli dělníci hrob s kostrou, jejíž poloha byla následujíc í: hlava k západu, nohy natažené k východu, obličej vzhůru, ruce vedle těla položené. Vedle hlavy nalezeny byly malé kroužky stříbrné s eso-vitým zakončením na jednom konci, jeden zvláště krásné zachovalý. U nohou kostry po pravé straně stála malá nádobka podoby vásy, z hlíny do červena vypálené, slidou promíchané, která se při -dobývání rozpadla. Podařilo se mně však ji slepiti, pokud se dalo, a sádrou tvar doplniti (viz obr. č. 1.). Pod hrdlem v ohnutí táhl se ozdobný vymačkaný pás.

Na dně, pokud na zbytcích velmi poškozených viditelno bylo, nalézala se značka podoby kříže tak zvaného maltézského, ale ne-