str. 170

ten vplétá se čtyřmi šňůrkami pevně do vlasů a to na témě hlavy. Na okraji ovine se tento klobouk rpantlú" modrou, přes tu však tak, aby ji viděti bylo, přijde tak zv. „ kank a", pruh to se zrcadélky, který representuje vlastní slovenskou partu.

Před kánkou připevní se však nad klobouk tak zvaný věnec z plíšků žlutých a dělaných pupenů, kterýž na způsob korunky hodně nad hlavu vystupuje. Pod něj pak, nad kanku, připevní se „šilión", věnec to z dělaných květin složený a až pod uvedený „věnec" sahající. Do týla připevní se „růža" c pupeny a bombrlíčky dolů visícími, pod níž celá změť z různých hedbávných pentlí (tak zv. „fábor11), až do pasu vzadu sahajících se byla před tím uvázala.

Celek, jak již nebarevná reprodukce fotografie (obr. čís. 6.) ukazuje, jest velice zvláštní, zajímavý a pěkně v kontuře celkové působí. Rozumí se samo sebou, že nelze „pentlení" libovolně odkládati v dobu svatební, a že zapentlfiná spává jen oprouc hlavu poněkud na ruce o stůl, aby pentlení nezkazila.

E. Poznámky o ostatních rázovitých zvláštnostech kraje kunovického.

Obrovnávky a malování domků na Kunovicku jest celkem jednoduché. Domky ponenáhlu zbavují se oněch pěkných výstupků u dveří, tak zv. žuder, kteráž obzvlášté bývala rozličnými květy zdobena. Sem a tam najdeme kromě modré obrovnávky různé čer-^ vené, žluté, modré i zelené příkrasy v polích zevních stěn bud! bílých, nebo okrovou světlou barvou „zalícených".

Za to kraslice dělají se tu hlavně v Derfli, Popovicích, Miko-vicích a Véskách i Podolí — v Kunovicích již velmi málo — způsobem starodávným, t. j. „stužkou" a voskem. „Stužka" jest zvláštní přístrojek, kterýmž se rozpuštěný vosk v určitých ornamentech na bílé nebo předem již žlutě ošafráněné vejce nanáší. „Zabedněné", t. j. ornamentované voskem vajíčko položí se pak do barvy červené, a když se pak po zbarvení půdy vosk teplem odstraní, zbývá buď bílý neb žlutý ornament na červené půdě. (Viz č. 5. na str. 27.)

Ornament zdejších kraslic jest velice starobylý i rázovitý a připomíná poněkud na zdejší vzorky vyšívané, ale mívá někdy i sty-lisované postavy lidské. Odmyslíme-li si neúhlednost formálnou zdejšího ornamentu kraslicového, která způsobena jest nedovedností nynějších malířek a která zřejmě svědčí, že vyzdobování kraslic zde již jest v úpadku, i emůžeme nepostřehnouti nevšední interesantnost jeho jak co do rozvržení plochy vaječné, tak i co do zvláštností ornamentálních.

Všeobecný ráz vyšívání. Výšivky zdejší bývají, jak již uvedeno, většinou barvy oranžové a černé, k nimž zvláště u dívčích