D. Úprava svatební a křestní.

Jako na celém Slovácku, tak i na Kunovicku udrželo se v odění křestním i svatebním velice mnoho věcí z dob dávných. Srovnáváním odění toho v jednotlivých okrscích krojových a přirovnáním jeho ke krojům v některých zachovalých krajích uhersko-slovenských, jakož i ke zprávám, jež se nám byť i vzácně zachovaly tištěné nebo psané, přijdeme ku přesvědčení, že nynější svatební šat druhdy, počátkem 18. nebo koncem 17. stol., byl vlastně nedělním šatem selským, byť i tu a tam nějak v maličkostech, jež duch času přidával aneb ubíral, se lišil. Tak na př. pantlíky hanácké a pentlení slovácké nejsou nic jiného než modifikace „party" dívčí uhersko-slovenské, kterážto místy i věncem z dělaných květin bývá obložena. A „mentýk" slovácký, dnes jen o svatbách, Božím těle a vůbec o největších slavnostech nošený, druhdy byl vůbec svátečním šatem atd.

Úprava křestní u žen (mužáci nemají ničeho kromě svátečního úboru) skládá se na Kunovicku z bílého fěrtochu, velice slavnostních rukávec a úvodnice neboli „plachetky". Plachetka jest asi 2'10 cm. dlouhá a po přeložení asi 45 cm. široká a má na po-zdélí uprostřed tak zv. sýtku, kteráž skládá se buď naveskrz ze žlutého a černého vyšívání nebo mívá uprostřed krajkovou vložku „misikornovou" (kopřivovou) s různým ornamentem a po jejích stranách rozmanitě široké pruhy vyšívané. Některé staré úvodnice mají sýtku žlutě ošafráněnou a provedenou přízí režnou a černou na skutečně síťkovaném podkladu v uvedeném již filet antique. Plachetka ovíjí se kolem loktí a dítěte zavinutého.

Koutnice, jež nevěsta druhdy vždy do výbavy dostávala a jimiž se ověšovalo lůžko nedělky, zachovaly se tu na Kunovicku sice déle než na př. na Staroměstsku, jakkoliv se jich ani zde snad již od let čtyřicátých neužívá. Zbytky jejich vyšívané jsou velice staro-iitného rázu a ukazují pouze pruh asi 12—-15 cm. široký, bílou, černou a modrou přízí vyšitý. Nejobyčejnější forma jest vyšívání „na ostrožku" a „na leluju". Při ostrožce jsou místo kolečka jejího vyšity stejnoramenné kříže, často osmicípé, které se sousední „héskou" (ležatým a rohatým s) formu ostruhy jakž takž podávají.

Zvláštností zdejší svatební úpravy jest již jen starobylé „pentlení" nevěsty a družiček. Oproti pentlení staroměstskému jde více do výše a drží se, jako vůbec úprava vlasová na Kunovicku, více vrchu hlavy než týlu. Celkem však jest ze všech pentlení slováckých nejkrásnějším co do svého celkového dojmu.

Pentlení skládá se z následujících částí: Z „klobuku" lepen-Jiového, kulatého to dýnka na okrajích koudelí obloženého. Klobouk