str. 158

upěchována v něm pouze zem. Pokrok byl, když se začaly klásti dřevěné podlahy, jež ještě v nynějších časích nahrazují se teprve cihlami. Také se dum nebílíval.

Kromě dveří domovních bývají, jak na náčrtcích půdorysů viděti, v domu dvéře ještě trojí: do sklepa (není-li sklepa, do „malý senci" a není-li ani té, bývají často z domu dvéře do mařtale), do senci, do kněhyně. Zaměříme k prvním. (Pokračování.)

Oprava. Pro reprodukovaný (zmenšený) půdorys dvora z Újezda (na str. 49) platí poměr 1 : 520 (místo 1 : 400). Na místnosti mezi senci a mařtalí vynechán název: „Vej stupek."

H.

O malovaném nábytku na Polabí.

Napsal V. Smutný. (Pokračování.)

Jarmárka koutní. Zvláštní a nyní vzácný tvar nábytku vzbuzuje v nás podivení, kterak předkové naši dovedli použiti prostoru jinak bezcenného a kterak zároveň dovedli zakryti nepěkný kout. Byl to přední kout světnice do dvora směřující, kdež jarmárka koutní měla své výhradní místo. Že tu dekorační moment více působil, jest zřejmo, ježto prostora získaná jest jen nepatrná, rovněž i to, že jen v obydlích zámožnějších jarmárka koutní ?e nalézala. Ukládány tam knihy a spisy hospodářovy a lejstra obecní, když byl hospodář rychtářem a proto se jí také říká „rychtářská". Na hřebíku visíval na ní kalendář.

Jarmárka koutní jest vysoký pětiboký hranol. (Viz obr. č. 10.) Zavírajíc kout světnice měla by býti hranolem trojbokým. Ostré rohy její jsou otupeny plochami ke stěnám šikmo spadajícími. Tak velmi pěkně a plasticky z kouta vystupuje. Ze situace lavice a stolu plyne výška její. Stavěla se na lavice1 ke stěnám přistavené a v koutě se sbíhající a sahala do takové výše, co by se pohodlně rukou mohlo dosáhnouti. V 124, Š přední stěny 40, Hl 40 cm.

Na prostřední čelné stěně jsou zasazeny úzké vysoké dvéře. Hořejší okraj vrouben jest římsou, nad níž často se nalézá ozdobný štítek. Stěny dosahují pode dnem jarmárky na lavice a jsou tu ozdobně vyřezávány. Uvnitř jsou tři vodorovné přihrádky. Kování jako u skříní pěkněji vypravených. Úzké plochy pobočné vyplňují se