Před týmto domem je luza, bývá tam panenka jak růža.

IPřed týmto domem je kameň, sedává Anička na něm.

Před týmto domem zelená se trávník,

že ten pan hospodský nam móže dát mázuík.

Před týmto domem chodníček rovný, že ten židáček trunk namá dobrý.

Před týmto domem koníček sa ně točí, že tato panenka má pěkné, černé oči."

Jak umí vyvolávač improvisovati, svědčí veršík, kterým tepal hospodáře, jenž, maje dáti „králům" nějaký dárek peněžitý, schoval se kamsi, jako by ho doma nebylo. Vyvolávač k nevinnému „hýlom, hýlom" -za jásotu přítomných rýmoval :

„Před týmto domem koníčka kovář koval, že se tu před náma někdo někam schoval."

A na konec budiž dovoleno zmíniti se, jak také na našeho ho--stitile děla se improvisace. Vyvolávač lhostejně, ale s přídechem čtve-cačivosti pokyvoval si hlavou:

„Před týmto domem cesta úzká,

že majú pan professor pěkná fáska."

Za poděkování říkal na rozloučenou:

„Před týmto domem hluboký járek,

děkujeme pánůcu z Prahy za jejich dárek." —

Jak bylo napověděno, vyhynula slavnost králů místy také na Moravě. Letos na výstavkách národopisných byla paměť její obnovována.

Jdeme do cech. Také v Čechách byla jízda „králů" o letnicích oblíbený obřad lidový, jenž jednak již vymizel v některých krajích, jinde posavad se udržuje, jak z dalšího bezpečně bude dokázáno.

Vykládá J. Štěpán*) r. 1834, že v Jihočesku, zejména v Budě-jovsku na svátky svatodušní jezdívají chasníci ozdobení na koních -s králem zvoleným a vyvolávačem, jenž před stavením vykřikuje na př.: „K Čížkům jasné slunce svítí, že mají dcery jako kvítí." —

*) Č. Č. Mus. 1934, stro. 184