str. 46

Stavení na dvoře musejí tedy pojmouti a skrýti předně všechen výtěžek *) této rozlohy a za druhé všechen živý díl na statku dle týchž poměrů rozdílný a četný. Bývá pak na chodském dvoře nejvíce hovězího dobytka. Tento odchovává se hlavně pro prodej na chov. Mlékařství omezeno na domácí potřebu, jen něco másla a tvarohu vyrábí se pro trh. Dle toho bývají na statku 2—3 krávy dojné, dva páry volů — výjimkou jeden koní a jeden volů — ostatek do 15—25 kusů všechno mladý dobytek pro prodej na chov. Po hovězím dobytku bývaly do nedávná nej více oblíbeny ovce. Na celých i na polovičních dvorech bývala jich stáda, na nejmenším statečku — „vosmerce" — bývaly aspoň 3 — 5. Mladší hospodáři již tak ovcím nepřejí. Většinou mají jich po několika, aby měli vlnu pro domácí potřebu; někteří zbavili se docela. Chov vepřového dobytka jest nestejný. Obyčejně bývá na itatku dvojí, trojí — dle stáří — o dvou třech kusech; k tomu sem tam prasnice. V poslední době teprve počínají hospodyně chodské s prospěchem rozšiřovati chov slepic. Bývalá hejna s 20 vzrostla na 50. V trvalé a veliké oblibě jsou husy — majetek hospodyně. **) Bývá jich na statku kopa i sto i více. V podletí se prodají až na několik husákům, kteří je u velikých stádech honívají do Němec. Kachny chovají se jen na některých statcích, holubi rovněž tak, hospodářům „jen tak pro radost"1.

Všecko toto aby mělo na statku svá obydlí nepřebytečná a ne nedostatečná. Pokud se týče lidu, jenž toto všecko obstarává vedle „sedláka a selky" ***) a rodiny, obyčejně dosti četné, bývá na největších dvorech „pacholek", „pacholeček", po případě i „pohůnek", „děvka", „husopaska" neb „husopas" (školák).

Při dělení statků — „půlka", „čtvrtka", „vosmerka" — všecky tyto poměry se stejnoměrně zmenšují, na spořádání stavení nemívá však dělení většího vlivu, kromě že, staví-li se po dělení, staví se vše o něco menší.

Chalupa s „krunty" jest sice svým vnějškem i vnitřkem do jisté míry také ještě statečkem, ale při maličkém hospodářství jest i menší a chudší výstavnost a už o leccos význačného bývá méně! V chalupě dřevorubcově hospodářství jest jen chudičkou popelkou : vně i vnitř viděti na první pohled obydlí lesáků.

Tolik na upozorněnou, a už se nyní pusťme na prohlídku vlastních stavení!

Napřed se rozhlídněme po nich jen z většího. Začneme z úmysla se vnitřkem. Celková známost vnitřku lépe osvětlí celkový pohleď

*) Průměrně na Chodsku nese zrno 5—8 zrn.
**) Husy musejí hospodyni uhraditi všechen náklad na „parádu" dcer i její.