O složení několika hradišť jihočeských.

Píše Dr. Jan N. Woldřich.

Během prázdnin r. 1890 a 1891 prozkoumal jsem podrobně složení někoiika' hradišť v jižních Čechách, chtěje tím přispěti k rozluštění různých náhledů, týkajících se zbudování těchto památných míst. Bývají obyčejně místa ta obehnána valy, a byla ponejvíce buď stálým sídlem anebo jen útočištěm pro lid za času nebezpečného. Známe jich v Čechách asi 166, skutečný počet jejich jest mnohem větší. V jižních Čechách objevil a popsal jsem jich sám celou řadu. V posledních letech podrobil jsem složení několika soustavnému prozkoumání a dovoluji si výsledky bádání toho sděliti, jak následuje.

Hradiště litoradlické „Na Hradu".

Rozsáhlé a znamenité hradiště toto se spečenými valy objevil jsem r. 1882, a po té popsal a vyobrazil r. 1883.*) Rozkládá se na levém břehu Vltavy severně od Hluboké; plocha jeho, obsahující asi 25 hektarů, vypíná se jen 32 m. nad řekou; na dvou stranách bylo obehnáno trojími valy (viz obr. I.), z nichž vnitřní jest nejzachovalejší a 515 m. dlouhý, půda jeho jest 5—18,3 m. široká, výška obnáší uvnitř 0,4—2,8 m., zvenčí 0,4— 6,5 m. Mnohem nižší, dobře však zachovaný jest val druhý; val třetí táhne se jen po západní a částečně po severovýchodní straně, na jihu a na severu nebylo ho pro příkrý spád polohy třeba. Na východní straně spadá plocha příkře k řece a tu vůbec žádného valu potřeba nebylo.

*) Beitrage zur Urgeschichte Bohmens I. Theil. Mittheil. der Anthrop. Ges. Wien, B. XíII. 1883.