str. 36

Od práce při stavbě obecních pastoušek vyplatilo se tedy 73 zl. 51У2 kr. K tomu dodalo se materiálu: 11 kusů ІУ2 coul. prken, 26 kusů 1 coulových prken, 36 kusů latí, 600 vypálených cihel, iy% míry vápna, 2900 kusů šindele.

V pastouškách (též „v pastoušce") bydlel slouha a osoby chudé, jež nemohly si ani zaplatiti bytu. Ovšem zdarma. Z kovárny a z bytu v obecnípazderně se všude platila činže.

K obecnímu jmění přináležejí i zvířata. Zakoupí je obec. Býk „jde po sedlácích". Chová jej totiž každý sedlák 1—3 roky, začež užívá louky „B e j k o v k y". Krávy z celé obce připouštějí se zdarma. Dává se pouze malá odměna tomu, kdo býka krmí. Z jiné osady jen výjimkou krávy se připouštějí, a to za plat. Stane-li se býk nepotřebným, prodá se na maso a koupí se nový, mladý. Místy před svátky býka zabili a maso si rozebrali. V obecních účtech V. Jeníkova platí se také r. 17.99 „za přechovávání obecního kance 1 zl. 30 kr." a kdysi patrně byla za to odměnou i loučka, neboť se tam zachovalo jméno její, „Kancovka".

Řádné příjmy obce čerpaly se nejvíce z obecních pozemků, rybníků, z činže od domkářů, z nájmu obecních domků a z přístupného od nových občanů. Hlavní položky ve vydání byly „almužny a jiné dobré skutky", opravy obec. domků, pořez, nějaká komise, odměny a služby osobám ve službách obce. Bylo jich dost. Rychtář dostával ve Větr. Jeníkově r. 1799 jen 1 zl. 48 kr., početvedoucí (vejběrčí, starší) 7 zl. Ale služba jejich stále stoupala: rychtář měl již o rok později 3 zl. Po 16 letech oba dostávali již po 10 zl., r. 1821 po 20 zl. a r. 1832 po 30 zl. Početvedoucí nesměl bez povolení ouřadu vyplatiti z kasy než do 10 zl. „sice" — psával direktor větrnojeníkovský do knihy účetní ■— „početvedoucí takový vejnos sám ze svého dosadit musí". Když počal úřadovati starosta, dostával odměnu ještě větší — 200 zl.; prvý a druhý radní po 75 zl. V menších obcích dostane starosta ovšem méně, a úřad radního jest čestným. Za služby, při kterých zanedbávali své, dostávali diety. Roku 1821 za 6 dní dohledu „při dělání tarasu u obecního rybníku 9 zl.". Učitel měl 2 korce polí a 10 zl., zvoník 12/1G korce a plat žádný, právní posel 2 korce a r. 1810 5 zl. přídavku, p o n o c n ý, byl-li jeden, 20 zl. Někdy byli čtyři a dostali 28 zl. Hajný obdržel od hlídání obec. lesa 1 zl. 30 kr. (Vše z r. 1799.) „Z ohledu zpívání při pohřbech r. 1802 12/1G korce obecního pole bez platu." Roku 1817 zapisují se tato zajímavá vydání: „dvoum milosrdnejm po dvakrát 4 zl., jednomu chudému mistru 30 kr., jednomu chudému oficíru 1 zl., též jednomu šlakem poraženému 15 kr.". Roku 1853 „babička" dostávala od obce 10 zl. Kromě toho požíval nějakého přídavku pohodný. Jeníkov-ský pohodný měl i obecní pozemek. Pohodný Hogr byl prý pacholkem kata.

Jak již bylo vysvětleno, skládaly se účty správy obecního jmění při výročním soudě. Později svolávala se k tomu účelů druhou nebo třetí neděli adventní valná hromada občanů, při níž rychtář