str. 103

vající římsa kamen sluje g r a n e с. V kamnech býval zadělán medený nebo železný hrnec na zahřívání vody a vaření šišek (knedlíků), zv. kamnové c; nyní ve svrchní řadě kachlů bývá trúba. Kolem kamen a peci jsou dřevěné lavice (lávky, la vy). Nad kamny, připevněné na roště, visí b i d é 1 c e, na nichž se v zimě suší prádlo, šatstvo, kožuchy a haleny. V protějším koutě jizby, okrášleném hojnými obrazy, stojí stůl s lávkami; v druhém koutě u zdi je postel (p o h r á d-k a, lůžko), na níž spává hospodář s hospodyní a vedle níž je kolébka; dále při stěně bývá ještě dlouhá truhlice ž i g 1 a zvaná (tak na

Obr. 8. Jizba s pecí a kamny v domě Fr. Orlovského.

celém Slovensku), uvnitř s přihrádkami na prádlo a na stěnách p o-lica, polička (také lištva) na talíře. Židle, jsou-li, slují 1 e-g á t к у.

Hlavní trám na stropě, nesoucí ostatní na přič položené trámce, sluje zde, jako všude po Slovensku, rosta slouží k tomu, aby se za ním (totiž na něm) uschovávaly různé drobné věci cennější a takové, jež třeba chrániti před dětmi, především modlitby, listiny, kalendáře, sirky, břitva s brouskem a pod. Strop sám sluje zde podlaha nebo 11 o, naše podlaha, je-li z upěchované hlíny, prostě zem, je-li z desek — dlážka. A tak opět po celém Slovensku.

Kuchyň je, jak vidno z připojených plánů, utvořena ze zadní části síně, od níž je oddělena zděným přístěnkem a z části bývá i vstavena do jizby (srv. obr. 9.). Toto jsem zejména pozoroval u starých domků. Je neveliká, obyčejně tak L5—2 m zšíří i zdéli, ale i méně. Vlastní ohniště je zděný stůl přes celou šíři kuchyně, na němž ve stěně,