str. 15

Gert: Krále, nemilost daná po húrcom pekle rozdrjápana. Ja mám peníz na tisíce, staré babě kúdelnice, partykášú eštie více. a ty krále marš s mojej stolice.

Král (odstoupí se židle, čert si sedne): Čerte odstápím sa ti.

Deofil : Čertie, čerlie, čo som počul (variant: slyšel), že máš viset" ako kocúr (var. sysel) nedielako pri silnici na žebráckej šibenici.

Čert: Deofilku. Deofilku, pohladím ti tvóju hlavinku, položím horku lažeň. ak ti spadnie hlávka na zem. (Král sedne zas na své místo; čert si stoupne za jeho sedadlo.)

Zpívají. Sbor : Byla svatá Dorota z pobožnýho života (opakování figurovanou melodií), šla jednúce cez krále dvůr, spatřil hu tam sám. pan král.

Král (sólo): Chceš, Doroto, chceš ma být, ja si tie chcú oblíbif.

Dorota (sólo): A ja nechcú žádného, já mám Ježíška svého.

Sbor: Král sa na ni rozhnieval, do žaláře sadiť dal, do žaláře sadit dal, sam na vojnu odjeebal, sam na vojnu odjechal, sedům let tam bo-juval, sedům let tam bojuje, osmý rok domu jede, osmý rok domu jede na Doroto zpomene, na Doroto zpomene, je-li živa lebo nie.

Král (sólo): Otvírejtie vrata, žije-li má Dorota.

Sbor : Oj, žije, krále, žije, nieje ani nepije. Poslal pro ňu da katy, že ju chce hnecf vidieti. Byla ven vyvediena, přeď králom představena. Král se jí zas na to fial, smutnu odpověď dostal. Král se na ni rozhnieval, na olej ju smažit dal. Čím se více smažila, tým prokrás nieša byla.

Deoíil a kat (dupnou, sólo): Čárodnica čárodna. podvodnica podvodná, (dupnou) niespomóžu tvoje čáry ani žádnie pověry. (Kat vytáhne-šavli, Deoíil mu ji zachytí.)

Sbor: Spómuže ti ostrý meč, ak ti spadne hlávka preč. (Kat a Deoíil udeří šavlemi o sebe, až zazvoní.) Už je Dorota sťata, duša do nebes vzjata. Dva andieli čekali, dušu do niebe vzali.

Čert (současně se sborem sólo) : Dva čerti čekali, dušu do pekla vzali. —

Sbor : Doniesla nám ovoce od nebeskýho oce. Doniesla nám lálj& od Panenky Marie. (Kat a Deofil položí šavle na ramena.) Páni, páni, hospodáři, diekujeme vám za vaše dary, že jsme tu byli, za zlé nám niedej, Jezu Kristie. dobru noc nám dej, že sme tu byli, za zlé nám niedej. Jesu Kriste, dobru noc im dej.

Deofil (mluví): Hvězda s nieba zjasnila, ona najvyšímu královi světlo vydala, parobky, doliny. Panie. Panie, Ty si se narodil, Tiebe chceme chválit', chválu Ti učiniť ako najvyšímu královi sa ponížiť. Nech si Ty Bug a člověk, k našimu spaseni ale umreť musíš.

Čert : Mój milí rádní páni, už jsme pjéseň vyzpjevali, dali by nám dukát lebo dva, šak im to Pán Boh na rok požehná; ak nám niedajú,. tak jim to čert šetko vezme.