v Brně, Major Ant., red. »Politik« v Praze, dr. Majoran D., adv. a red. »Slov. Národa« v Lublani, Makovec A., archit. v Praze, Ma-lát J., říd. uč. a hudeb. sklad na Smíchově, P. Malec A., far. v Gutfjeldu, PhC. Malovaný J. v Praze, Malovrh M., red. v Lublani, Malý L., uč. v Břez. Horách, Marčan M., uč. na Mělníku, Marek A. v Bohdanči, Marek T. v Boskovicích, Mareš B., ev. far. v Přelouči, Mareš F.,řid. »Vesny« v Brně, Mareš J., inž. v Praze, Markor, red. rusínský ve Lvově, Maršálek F., uč. v Golč. Jeníkově, Martin J., stav. na Kr. Vinohradech, Maruška J., předs. »Komenského« ve Vídni, Mařík M., professor akad. gymn. v Praze, dr. Maserek K., kand. advokacie v Praze, Mašek V., maj. sléváren v Praze, Maška K., řid. reálky v Telči, Ma-terka A., správce nemocnice v Kutné Hoře, Mateřská škola na Král. Vinohradech, Mateřské školy v Praze, Matějka J. v Josefově, Ma tějka J., kupec na Král. Vinohradech, Matě-jovská E., absolv. prům. školy v Praze, Ma tiegková M., choť měst. lék. v Praze, »Matice Moravská« v Brně, Maudrová J., člen vyšívkového kroužku NVČ. v Praze, Mayer A, P. ve Snářích, Mayer V., red. »Vatrogasac« v Záhřebu, Mayssl A., práv. ve Slaném, Mečíř B., říd. uč. v Kruhu, Meinich F., učitel v Praze, Melichar A., uč. v Nuslích, dr. Melichar V., kand. adv. v Praze, Mellan F. ml., obchod. v Praze, »Mělničan«, čas. v Mělníku, Mencl V., obuv. v Praze, JUC. Mertl K., okr. taj. v Jindř. Hradci, Městská rada v Karlíně, Městská rada v Městci Heřmanově, Městská rada na Smíchově, Městská rada na Vinohradech, Městská rada ve Vršovicích, Městská rada v Žižkově, Město Uherské Hradiště, Měšťanská škola dívčí v Hradci Jindřichově, Měšťanská škola dívčí v Hradci Králové, Měšťanská škola dívčí v Kladně, Měšťanská škola chlapecká v Kolíně, Měšťanská škola dívčí v Litomyšli, Měšťanská škola dívčí v Meziříčí Valašském, Měšťanská škola dívčí u sv. Jindřicha v Praze, Městská denní pokračovací škola pro dívky v Praze, Měšťanská škola dívčí v Prostějově, Měšťanská škola dívčí v Roudnici, Phdr. Metelka J., prof. na Král. Vinohradech, Michálek J , úřed. v Praze, Mi-kolášek A., říd. učitel v Osiku u Litomyšle, Mikš R., směnárník v Praze, Milbauer E., professor v Hradci Králové, Milde J., voskář v Praze, Milostovice, obec ve Slezsku, Minařík V., člen odboru sokolského v Praze, Mixa K., bohoslovec v Praze, Mixa V., čl. »Sokola« v Praze, Mizera F., odb. učitel v Semilech, Mladějovský J., říd. uč. v Záhornici, »Mlado-boleslavské Listy« v Ml. Boleslavi, Mohl A., řid. hosp. školy v Lounech, Mojžíš A., uč. v Karlíně, Moláček K. v Praze, Mončalovski, red. rusínský ve Lvově, »Moravská Orlice« v Brně, »Moravská Politika« v Brně, Moravskoslezská obec sokolská, Mráček A., architekt v Praze, Mucha P., uč. v Nedašově, pošta Brumov, Museum v Čes. Budějovicích, Museum diecesní v Čes. Budějovicích, Museum měst. ve Dvoře Králové, Museum městské v Hradci Jindřichově, Museum v Hradci Králové, Museum v Chrudimi, Museum prům v Chrudimi, Museum městské v Jaroměři, Museum v Jemnicích, Museum městské v Jičíně, Museum v Klatovech, Museum vlastenecké v Olomouci, Museum v Písku, Museum umělecko-průmyslové v Praze, Museum průmyslové v Plzni, Museum Komenského v Přerově, Museum městské v Sušici, Museum v Třebenici, Museum v Turnově, Musejní a archaeologický spolek »Včela« v Čáslavi, Musejní spolek v Domažlicích, Musejní okresní spolek v Hradišti Mnichově, Musejní Společnost v Humpolci, Musejní spolek v Litomyšli, Musejní spolek v Nov. Bydžově, Musejní jednota v Prostějově, Musejní spolek »Kašpar Šternberk« v Radnicích, Musejní sbor ve Vlašimi, Musilová v Praze, Mužík O., předs. O. N. V. Č. v Českém Krumlově, MUC. Müller B. v Praze, Müller F., prot. na c k. české technice v Praze, Müller F., starosta města Tišnova, dr. Mykyska J. v Ky-šperku.

»Naše Hlasy« v Čes. Brodě, »Našinec«, čas. v Olomouci, Navrátil J. v Jemnici, Navrátil J. v Praze, Nejedlý R., uč. v Litomyšli, Němec V., zlatník a klenotník v Praze, Němec V., zámečník v Praze, dr. Němeček J., zub. lékař v Praze, Phdr. Nessý J. v Praze, dr. Nessý P., adv. v Praze, Neumann E., uč. v Uněticích u Roztok, Neumann F., správce kanc. NVČ. v Praze, Neubert V., naklad. na Smíchové, Nevařil J., c. k. notář v Dolních Kralovicích, P. Nosek J., kaplan v Praze, Nováček F., učitel ve Strakonicích, Novák E., prof. umělecko-prům. školy v Praze, dr. Novák J. V., c. k. prof. v Praze, Novák J. V., továr. v Praze, Novák L., akad. mal. v Praze, Nováková T., spisov. a choť prof. v Litomyšli, »Nové plzeňské noviny« v Plzni, Novoměstská měšť. škola dívčí v Praze, Novotný A., uč. ve Vel. Pavlovicích, Novotný J. V., krit. hud. v Praze, Nusl F., úřed. NVČ. v Praze, Nýbrt A , far. v Ústí n. L., Nygrýn F., učitel měšť. škol v Praze.

Odbory NVČ. (místní a krajinské) v Bechyni, Benešové u Prahy, Berouně, Bělé u Bezdězu, Blatné, Blovicích, Boskovicích na Moravě, Brandýse n. L., Brodě Čes., Brodě Něm., Brodě Železném, Brně, Bubenči, Budějovicích Čes., Budějovicích Morav., Čáslavi, Českém Krumlově, České Skalici, České Třebové, Dačicích Morav., Dašicích u Pardubic, Dobrovicích u Mladé Boleslavi, Dobříši, Dobrušce, Dolních Kralovicích, Domažlicích, Držkové u Turnova, Dvoře Králové, Frenštátě na Mor., Golčovu Jeníkově, Habrech, Hlinsku, Hluboké, Holešově, Holicích, Hoře Kutné, Hořicích, Hořovicích, Hradci Jindř., Hradišti Mnich., Hronově n. M., Humpolci, Chlumci n. C., Chorušicích u Vtelna, Chotě-boři, Chrudimi, odb. ženský tělocvičný v Chrudimi, odbor NVČ. v Ivančicích, Jaroměři, Jičíně, Jilemnici, Jílovém, Josefové, Kamenici n. Lip., Karlíně, Kladně, Klatovech, Kněž-mostě, Kolči u Slaného, Kolíně, Kostelci nad Čerň. Lesy, Kostelci n. Lab., Kostelci n. Orl., Kouřimi, Královicích, Kroměříži, Křivoklátě, Kvasících, Kyjově, Kyšperku u Žamberka, Ledči, Libáni, Libni, Libochovicích, Litomyšli, Lomnici u Jičína, Lošticích na Moravě, Lounech, Lysé n. L., Malešově u Kutné Hory, Meziříčí Val., Mělníce, Městci Králové, Milevsku, Ml. Boleslavi, Mšeně u Mělníka, Náchodě, Napajedlech, Nechanicích, Nepomukách, Ne-tolicích, Neveklově, Novém Bydžově, Nových Benátkách, Nové Kdyni, Nov. Městě n. M., Nové Pace, Novém Strašecí, Noutonicích, Nymburce, Opavě, Opočně, Ořechovičkách, Pacově, Pardubicích, Pelhřimově, Písku, Poděbradech, Polici, Poličce, Polné, Poříčí Spáleném, ústředního sboru vojen. vysloužilců v království Českém v Praze, odbor NVČ. v Prostějově, Přelouči, Přerově, Přeštici, Příbrami, Přibyslavi, Příkazech, Radnicích, Rakovníku, Rokycanech, Roudnici, Rožďalovi-cích, Rožnově, Ruzíni u Liboce, Rychnově n. Kn., Říčanech, Sedlci, Sedlčanech, Semilech, Skutči, Slavkově, Smíchově, Sobotce, Strakonicích, Studenci, Sušici, Svinech Trhových, Šlapanicích, Táboře, Telči, Tišnově, Troubsku,Třebenicích, Třebíči, Třeboni, Turnově, Uherském Hradišti, Unhošti, Úpici, Val. Klobukách, odbor dámský ve Val. Meziříčí, odbor NVČ. ve Vel. Meziříčí na Moravě, Velvarech, Veselíčku u Milevska, Vlašimi, Vodňanech, Volyni, Voticích, odbor dámský »Snaha« ve Vsetíně, odbor NVČ. ve Vysoké n. Jiz., Vysokém Mýtě, Výškové, Vyzovicích, Zbraslavi, Zbirově, Zlíchově, Žamberku, Žďáru, Žižkově.

»Občanské Listy« v Nymburce, »Ob-čanské noviny« v Nymburce, Obecná škola v Benátkách u Ml. Boleslavi, Obecná škola v Lidici u Buštěhradu, »Obecné Noviny« v Brně, »Obrana Severu«, čas. v Jilemnici, »Obrana«, čas. v Lounech, »Ohlas od Nežárky«, čas. v Jindř. Hradci, Ochotnické div. (bývalé) v Hoře Kutné, Okr. výbor v Blatné, Okresní vychovatelna na Král. Vinohradech, Ondříček F., virtuos ve Vídni, Opa F., říd. uč. ve Vrbně, »Opavský Týdenník«, časopis

v Opavě, Opitz F. v Praze, Ortová L. de Pauli v Praze, MUC. Osčádal B. na Král. Vinohradech, »Ostravice«, čas. v Moravské Ostravě, »Otavan«, čas. v Písku, Ottmann K., kníž. arcib. vikář v Ořechu.

Pacák V., cestující v Praze, Pacold J., prof. na c. k. české technice v Praze, Palli-ardi J., kand. not. v Plzni, Pánek A., prof. real. v Praze, Paňkovskij K., red. rusínský ve Lvově, Papáček P., uč. v Berouně, Papoušek A., úř. NVČ. v Praze, Parássyrakis Sokrates A., řiditel řeckého žurn. »Kairon« v Kairu, »Pardubické Listy« v Pardubicích, »Pardubické Noviny« v Pardubicích, Parůžek V., měst. rada v Praze, Pasovský R. v Praze, Pastejřík J., uč. na Žižkově, Phdr. Pastrnek F., univ. prof. v Praze, Pašek J., far. v Doma-šíně, Pátek F., soukr. úř. na Král. Vinohradech, Paukner J., hud. sklad. v Praze, Paur J., jed. odb. na Kladně, Pavelka F., účetní záložny v Nechanicích, dr. Pavěncký L , red. »Besiedy« ve Lvově, Pavlíček, Pavlík F., uč. na Král. Vinohradech, Pazdera J., keramický malíř v Praze, Pazourek K., říd. uč. v Če-sticích u Castolovic, Peer V., městský rada v Praze, Pečenka A , c. k. místodrž. vrchní inž. v Praze, Peck E., říd. uč. v Domaželi-cích u Přerova, Pecháč F., inženýr v Praze, Pechar V., mistr tesařský v Praze, Pelc F., uč. v Hostivicích, Pelly G., tov. v Kladně, »Pernštýn«, čas. v Pardubicích, Petr E. Š., stavitel varhan v Žižkově, Petřík F., učitel v Praze, Petřík J., uč. na Král. Vinohradech, dr. Peták V., purkmistr v Plzni, Pětitřídní škola obecná v Miroticích, Petrák J., předs. spolku »Komenský« v Lomnici u Jičína, dr. K. Plischke taj staveb. výb. NVČ. v Praze, »Plzeňské Hosp. Noviny« v Plzni, »Plzeňské Listy« v Plzni, »Plzeňské Noviny« v Plzni, »Plzeňský Obzor« v Plzni, Picková J., vdova po panském a lázeň. lékaři v Luhačovicích, Picková M., ind. uč. v Jindř. Hradci, Pikhart A., c. k. soudní přír. v Hořovicích, Pinl J., právník v Praze, Pintner L., inž. na Žižkově, Pírka J., dvorní fot. v Pardubicích, Pistorius na Hrádku u Jílového, Pittnerová V., spis. na Smíchově, Pivoda F., hud. sklad. a maj. pěv. školy v Praze, Pivoda L., správce školy v Dřevohosticích (na Moravě), »Pobečvan«, čas. v Hranicích, dr. Počta F., univ. docent v Praze, Podhajský J., archit. a prof. v Praze, »Podhořan«, čas. v Rychnově n. Kn., Pohlová J., ind. uč. v Praze, »Podřipan«, čas. v Roudnici, »Podřipské Listy« v Libochovicích, »Pod-řipské Noviny« v Libochovicích, »Podvysocké Listy« v Hoře Kutné, Pokorný F., účet. zál. v Hořovicích, Pokorný V., inž. v Karlíně, Pokračovací kurs pro dívky na Král. Vinohradech, Pokračovací prům. škola v Českých Budějovicích, Pokračovací průmyslová škola v Kuklenách, Pokračovací prům. škola na Král. Vinohradech, Pokračovací prům. škola česká v Liberci, Pokračovací prům. škola v Libni, Pokračovací prům. škola v Rokycanech, Pokračovací prům. škola na Smíchově, Pokračovací prům. škola ve Stankově, Pokračovací prům. škola v Žižkově, Pokračovací škola obch. gremia v Karlíně, »Pokrok«, čas. v Ml. Boleslavi, »Polaban« v Jaroměři, Polák A., vrchní insp. velkostat. v N. Benátkách, »Posel od Čerchova«, časopis v Domažlicích, »Posel Lidu« v Plzni, »Posel z Podhoří« v Rychnově nad Kněž., Popelková M., spis. v Chrudimi, Poppr A., říd. uč. v Bělé pod Bezdězem, Porteš J., uč. měšť. školy na Žiž-kově, Prasek V., řid. čes. gymn. v Opavě, Pražská konservatoř hudby v Praze, »Pražské předměstské noviny« v Žižkově, Pražská vychovatelna v Libni, Preininger K., far. v Ob-říství, dr. Preininger V., měst. lék. v Praze, Petrovický J , malíř v Praze, Procházka E., koželuh v Praze, P. Procházka F., far. v Do-břenicích u Nechanic, P. Procházka K., člen církev. odboru NVČ. v Praze, Procházka K., účetní NVČ. na Smíchově, Prousek J., akad. malíř v Turnově, Frůša F., krejčí v Praze, Přibík V., říd. učitel v Chuchli, Příbramské Listy« v Příbrami, Přikryl F., far. v Příboři, »Pšovan« v Mělníku, Pudil J., emerit. řiditel