4. Jazykové oddělení vytkne na mapách hranice českého jazyka v různých dobách a podá schémata význačných tvarů jeho, schémata hlavních nářečí a hranice nářečí, hranice hlavních změn v jazyce, mapu starých kmenů českých, pokud odpovídá mapě dia-lektologické, literaturu o dialektech a literaturu psanou dialekty, všeliké tabulky pomocné a pod.

5. Lidopisná literatura zabírati bude zvláštní oddělení. Vystavena bude celá folkloristická literatura tištěná, pak psaná literatura lidopisná a její bibliografie co možná úplná, pokud celého národopisu se týká, anebo několik odborů zahrnuje. Jak umělci naši přispívali při vydání lidopisných děl, jak se obírali lidopisem, to ukáže sbírka illustrací dosud provedených, jež k ozdobě se připojí jako dodatek tomuto oddělení.

6. Co lid sám vypravuje: pohádky, pověsti atd. — a co lid čte: lidové romány, modlitby, kalendáře atd. Lidové písemnictví: záznamy, dopisy, kšafty, přání, malované knížky atd.

Poznámka: Vznik mnoha pověstí, pohádek, písní dá se mistrně vymeziti a obrazem téhož místa illustrovati. Rozšíření pověstí dá se mapami znázornit.

7. Lidové drama zastoupeno bude hlavně divadlem loutkovým, pak obrazy různých pantomimů našich komediantů. Však máme i církevní dramata lidová (pašijové hry). Mo-delly a obrazy, jakož i výstavou příslušné literatury zastoupen bude tento druh prostonárodní poesie.

8. Lidová píseň, hudba a tanec. K výstavě literatury lidové hudby, v které ze starších dob připadne důležitá úloha písni posvátné, pojiti se bude literatura o hudbě lidové. Hudební nástroje, jichž v českých zemích užívalo se při lidových radovánkách, slavnostech a pod., budou ve sbírce co nejúplnější. Pokud v různých krajinách různě byly oblíbeny, i k tomu bude přihlíženo. Dále budou tu diagramy, mapy a topografie písní lidových. Kramářské písně doplňují toto oddělení, jakož i popisy a obrazy tanců.

9. Zvykoslovné oddělení naplněno bude předměty z prostonárodního léčitelství, nebo které se nesou k právu obyčejovému, jež souvisí s pověrami lidu, s jeho zvyky atd. Obrazy a modelly, jež představují život lidu, přidány budou pro výzdobu. Sem patří i říkadla, též znázornění her a slavností, a ukázky slavnostních jídel a nápojů lidových.

10. Lidové kroje a lidové vyšívání. Jednotlivé kraje zastoupeny budou oblečenými figurínami, kroje i vyšívky přidány budou ve vzorném výběru. Zpracování vědecké znázorní mapy krojové. K vyšívkám lidovým řaditi se budou i liturgické vyšívky.

11. Umění lidové obsahovati bude práce ze dřeva, řezané, vykládané, malované a soustruhované, předměty hliněné, ze skla, porcelánu a kameniny, kovové památky, sbírku dětských ozdobných hraček a předmětů dětmi vyrobených.

12. Lidové obydlí ukáže nám modelly a obrazy typických chalup, statků, venkovských lávek, zvonic, kaplí atd. z různých končin naší vlasti. Přidány budou i plány typických osad, aby znázorněno bylo osídlení našeho lidu. Celá domácnost (dle krajů a kmenů) se zde znázorní i se vším nábytkem a nářadím.

Poznámka 1. K úplnosti skupiny lidopisné nutno bude ovšem uspořádati na výstavě všeliké lidové slavnosti, hry, obyčeje, tance atd.

Poznámka 2. Při installaci jednotlivých oddělení bude se zásadně dbáti zeměpisného postupu.

Poznámka 3. Odborná literatura bude při každém z těchto oddělení.

II. Zaměstnání lidu. 1. Zemědělství ovšem zaujme velikou část této skupiny a rozděleno bude v několik oddělení podružných (orba, lu-kařství, sadařství, chmelařství, vinařství, zeli-nářství, zahradnictví). Předměty z hospo-

dářství, modelly a obrazy práce zemědělcův, literaturou o českém zemědělství, mapami statistickými, jimiž vytčeny budou hmotné poměry našeho venkova atd., bude předmět náležité charakterisován. K orbě pojiti se bude i chov koní, skotu, bravu, vepřů (srov. pa-stýřství slovácké a valašské). Podobně vystaveny budou: a) včelařství, b) rybářství a plavectví, c) lesnictví (pytláctví) a dřevařství i staré uhlířství, d) hutnictví a p.

2. Lidový průmysl bude znázorněn ve venkovských staveních.

3. Český řemeslník nynější.

4. Český dělník (jeho život, jeho snahy sociální, vzdělávací a humanitní, poměry dělnické atd.).

5. Česká žena (kuchyně, výhradní práce žen, obraz činnosti českých žen, statistika nesoucí se k otázce ženské v českých zemích, humanitní snahy českých žen a p.).

Poznámka. Odborná literatura bude opět při každém z těchto oddělení.

III. Výstavy obvodové. 1. Kollektivní výstavy českoslovanských obvodů. Země česko-slovanské jsou rozděleny na dvacet obvodů. (Proti přiřadění některých okresů vyskytly se námitky: z Plzně, Hlinska, Ml. Boleslavi, Vyškova a p., jimž však při installaci dá se vyhovět, aniž by se tím celek rozdělení porušil.)

Obvody v Čechách obsahují tyto okresy:

1. Litoměřice, Lovosice, Roudnice, Libochovice, Louny, Slané, Nové Strašecí, Vel-vary, Rakovník, Mělník.

II. Mnich. Hradiště, Bělá, Turnov, Dub Český, Semily, Lomnice, Žel. Brod, Jilemnice, Vysoké, Jičín, Sobotka, Nová Paka, Hořice.

III. Boleslav Mladá, Benátky Nové, Libáň, Poděbrady, Městec Králové, Nymburk, Bydžov Nový, Chlumec, Kolín, Hradec Král., Necha-nice, Pardubice, Holice, Přelouč, Jaroměř.

IV. Dvůr Králové, Úpice, Police, Město Nové, Náchod, Opočno. Skalice Čes., Rychnov, Kostelec n. Orl., Žamberk.

V. Křivoklát, Královice, Manětín, Hořovice, Zbirov, Plzeň, Blovice, Rokycany, Přestice, Nepomuky, Stříbro, Stodo.

VI. Smíchov, Zbraslav, Unhošť, Kladno, Beroun, Vinohrady Kr., Jílové, Žižkov, Karlín, Brandýs nad L., Brod Český, Kostelec nad Čern. Lesy, Říčany, Kouřim, Hora Kutná, Janovice Uhl., Čáslav.

VII. Chrudim, Nasavrky, Hlinsko, Skuteč, Habry, Chotěboř, Přibyslav, Brod Německý, Humpolec, Polná, Ledeč, Královice Dolní, Pelhřimov.

VIII. Mýto Vys., Litomyšl, Polička, Ústí n. Orlicí.

IX. Blatná, Březnice, Příbram, Dobříš, Milevsko, Mirovice, Sedlčany, Sedlec, Votice, Benešov, Neveklov, Vlašim, Pacov, Vožice Mladá.

X. Horšův Týn, Domažlice, Kdyně.

XI. Klatovy, Plánice, Sušice, Strakonice, Horažďovice, Volyně, Písek, Vodňany, Prachatice, Netolice, Týn n. Vltavou, Budějo-jovice Čes., Hluboká, Lišov, Sviny Trhové, Krumlov.

XII. Tábor, Soběslav, Kamenice, Počátky, Bechyně, Třeboň, Lomnice, Veselí n. Luž., Hradec Jindř.

Na Moravě, ve Slezsku a v Uher. Slovensku obsahují obvody: XIII. Horácko. XIV. Brněnsko. XV. Haná XVI. Záhoří. XVII. Valašsko. XVIII. Slovácko Moravské. XIX. Opavsko. XX. Těšínsko a Lašsko. XXI. Slovensko Uherské.

1. Všecky obvodové výstavy budou umístěny ve výstavním paláci. Mimo to ukázána bude domácnost lidu na dolejším výstavišti ve stavbách: v podkrkonošské chalupě, ve statku z hor. Pojizeří, z východních Čech, v jihočeském statku, v pošumavském, horáckém, v hanáckém gruntě, v chalupách z Mor. Slovácka a Lašsko-těšínska, v statku opavském a kopanici z okolí Uher. Brodu.

2. Některé okresy (na př. slanský) hodlají si postaviti vlastní okresní pavillon.

3. Další soubornou samostatnou výstavu uspořádá král. hlavní město Praha.

4. Oddělení zahraničných Čechů (amerických atd.).

Poznámka. Věci pro soustavná oddělení podstatné může si výbor vyžádati z výstav obvodových do skupiny soustavné, kde však vyznačeny budou jako část dotyčné výstavy krajinské.

B. Skupina kulturně historických přídavků charakterisovati bude jednotlivé stránky českých dějin osvětových. Výbor přeje si provésti výstavu co neúplnější a proto dbáti bude i toho, aby i jednotlivá oddělení této skupiny byla dokonalá, může je však opatřiti jen tehdy, bude-li s dostatek podporován těmi kruhy, kterým na tom kterém oddělení mi záležeti.

Jednotlivá oddělení této skupiny jsou:

1. Archaeologické (doplněk anthropologi-ckého: pravěké nástroje, zbraně, nádoby, hroby atd.).

2. Literární (rozvoj literatury české v nové době, ukázky typických děl, výstava děl nejpřednějších spisovatelů, jejich obrazy, jejich rodné domy, pomníky, výstava jejich pracoven atd.).

3. Žurnalistické (ukázky českých polit. časopisů z různých dob, poprsí žurnalistů, rukopisy, obrázky z redakce, přehled žurnalistiky, jejího vzniku, rozvoje a pod.).

4. Dramatické (obraz rozvoje českého divadla v Praze, statistika her, návštěv, modelly a obrazy z divadla, napodobené scény, poprsí všech zasloužilých o divadlo, výstava venkovských společností a divadelních spolků atd.).

5 Hudební (díla našich skladatelů, jejich obrazy, rukopisy, obrazy výkonných umělců, statistika hudebních ústavů, obrazy jejich a p.);

6. Stavitelské (modelly a obrazy stavitelství českého vůbec).

7. Náboženské (zvláštní oddělení katolické a zvláštní evangelické. Celá historie církevní a její kulturní význam budou znázorněny.)

8. Historicko - průmyslové (mistrovské kusy, cechovní řády, modelly, obrazy řemesel, obrazy z jejich historie a p.).

9. Krojové (znázornění historie českých krojů).

10. Školské (vše, co se týká českého dítěte, české školy a českého učitele, školy obecné, měšťanské a střední).

11. Akademické (studentstvo a vysoké školy).

12. Právní (statistika právní, ukázky sněmů, trestnic, zřízení, právnická díla a památky).

13. Obchodní (obrazy tržišť starých i nových, ukázky dopravy, výstavy měr a vah, mincí českých, statistika obchodní atd.).

14. Sociální (humanita, pojišťovny, bratrské pokladny, záložny atd. vystaví statistiku, k oživení přidány buďtež ukázky a obrazy atd., zejména také oddělení, znázorňující české zábavy, slavnosti veřejné atd.).

15. Chemické (chemický průmysl, cukrovary, pivovary, lihovary, české vynálezy a p.).

16. Spolkové (obraz činnosti českých spolků, jejich památnosti a p.).

17. Vojenské (staré zbraně české, lidové zbraně v selských povstáních, doba husitská a p.).

Poznámka 1. K oddělení 4. a 5. náležeti budou po případě i skutečné produkce, k jiným po případě přednášky a odborné sjezdy.

Poznámka 2. Pro všecka oddělení skupiny lidopisné a skupiny kulturně-histori-ckých přídavků vydány jsou zvláštní programy podrobné.

C. Skupina moderní obsahovati bude výrobky řemesel a průmyslu českoslovan-ského a soukromé podniky na zisk. O přípustnosti jejich ovšem rozhodne výkonný výbor. — Zvláštní oddělení tvořiti budou české vynálezy.

V Praze dne 10. října 1894.