str. 439

své doby, súčastnil se činně představení ochotnických a byl vždycky horlivým podpůrcem divadla ochotnického. Vždyť za nepřízně pražského divadla byla to téměř pouze ochotnická jeviště, která pěstovala jeho hry, a také jenom v ochotnických divadlech zakotven tehdejší význam Klicperův a jimi zachováno národnímu spisovateli jedno z prvních a nejčestnějších míst v historii českého divadla.

Interieur Klicperovy světničky byl pořízen nákladem čtenářsko-ochotnické jednoty »Pokrok« na Žižkově. Nejvzácnějšími jeho ozdobami byly některé části nábytku, jež bývaly vlastnictvím Klicperovým, tak původní psací stůl básníkův, židle u něho, pult v pravém popředí a dva obrazy na stěnách. Na stole nalézalo se několik rukopisů Klicperových.

V blízké vitríně uprostřed malého prostranství na straně k tomuto interieuru bylo vystaveno něco důležitých listin a rukopisů, jež náležely různým ochotnickým jednotám. Byl tu diplom J. K. Tyla, jakožto čestného člena jednoty pro založení nemocnice v Kutné Hoře, zajímavé listiny spolku divadelních ochotníků v Dobrovici z r. 1834, divadelní cedule »Dráteník« turnovských »divadlomilů« z r. 1826, školní vysvědčení V. K. Klicpery, prvotní tisky Klicperových her, rukopisy J. J. Stankovského a Fr. Douchy a některé staré divadelní cedule. (Českoněmecká divadelních ochotníků v Chrudimi z r. 1861.)

Nejzajímavějším výstavním předmětem v této vitríně byla snad pamětní kniha kutnohorského ochotnického divadla od roku 1843—1878, jež byla sestavena péčí Antonína Materky. Je to bezpočet podobizen, programů a různých relikvií, při jichž prohlížení vás přímo ovane vzduch minulosti, vůně těch starých dob ideálního vlastenectví. Jako byste šli po hřbitově. Z těch památek mluví k vám duše zaniklých časů a mrtvých snah. A těší vás piéta těch, kteří zůstali.

Na stěnách a stolech umístěných v pravé části divadelního oddělení, na stěnách chodby u scény Národního divadla z »Libuše«, jakož i na plochách jejího pozadí byla rozložena sta fotografických obrazů, pohledů na různá ochotnická divadla, skupin, podobizen, cedulí, tiskopisů a všelikých památek, které byly zaslány k výstavě z jednotlivých divadelních spolků. Nedostatek místa a povaha věci zavinily, že nemohla míti každá jednota svoji vlastní výstavku všeho, co bylo zasláno, a tak vybrány pouze předměty nejdůležitější. Nemělo by významu, kdybychom vyjmenovávali, čím který spolek byl zastoupen. Byla to povšechně tabla, pohledy na jeviště a do hlediště, cedule a některé tiskopisy. Přehled činnosti a výsledků ochotnického snažení byl podán souborně, o čemž se později zmíníme. Předměty výstavní byly, pokud možná, zařaděny podle chronologického vzniku jednotlivých divadelních spolků a korporací. Vystavovaly pak následující jednoty: Divadelní spolek »Hálek« v Nymburce, Čtenářsko-ochotnická jednota »Thalia« v Praze a v Holešovicích, Spolek divadelních ochotníků ve Slaném, Beseda »Dobrovský« v Praze, Spolek divadelních ochotníků ve Skuči, Divadelní jednota »Tyl« v Rychnově n. Kn., Ochotnické divadlo v Semitech, Ochotnické divadlo v Kutné Hoře, Spolek divadelních ochotníků »Hýbl« v České Třebové, Pěvecko-divadelní jednota »Melantrich« v Rožďalovicích, Spolek divadelních ochotníků v Turnově, Čtenářsko-ochotnický spolek »Lyra« v Daliméřicích, Spolek divadelních ochotníků »Tyl« v Poličce, Divadelní jednota »Krakonoš« ve Vysokém n. Jiz., Divadelní spolek »Kolár« v Kralovicích, Čtenářsko-ochotnická beseda v Mnichovicích, Ochotnická čtenářská beseda v Cerekvici, Družstvo divadelních ochotníků v Nových Benátkách, Čtenářsko-pěvecko-divadelní spolek v Jistebnici, Spolek divadelních ochotníků v Hořicích, Beseda »Stankovský« v Praze, Spolek divadelních ochotníků v Pacově, Spolek divadelních ochotníků v Sedlci u Tábora, Divadelní odbor besedy »Budislav« na Kladné, Spolek divadelních ochotníků v Berouně, Divadelní odbor Občanské besedy v Bělohradě, Spolek divadelních ochotníků v Dašicích, Spolek divadelních ochotníků v Táboře, Spolek divadelních ochotníků »Tyl« v Mnichově Hradišti, Spolek divadelních ochotníků v Merklíně, Spolek »Svornost« v Lomnici u Jičína, Spolek divadelních ochotníků v Mladé Vožici, Spolek divadelních ochotníků »Kolár« v Mladé Boleslavi, Spolek divadelních ochotníků v Německém Brodě, Ochotnické divadlo v Soběslavi, Ochotnické divadlo v Hlinsku, Sbor divadelních ochotníků v Chrudimi, Jednota divadelních ochotníků v Čáslavi, Spolek divadelních ochotníků v Litomyšli, Spolek divadelních ochotníků »Tyl« v Žiželicích, Divadelní odbor Občanské besedy na Pankráci, Divadelní odbor čtenářské besedy »Přemysl« v Jílovém, Spolek divadelních ochotníků »Tyl« v Lysé n. L., Spolek divadelních ochotníků »Tyl« ve Vodňanech, Sbor divadelních ochotníků v Libáni, Spolek divadelních ochotníků v Kosmonosích, Ochotnické divadlo v Benešově, Družstvo divadelních ochotníků v Slatinanech, Divadelní odbor Řemeslnické besedy »Plánek« ve Vlachově Březí, Družstvo divadelních ochotníků v Habrech, Ochotnický spolek »Klicpera« v Borohrádku, Ochotnické divadlo v Kopidlně, Čtenářsko-ochotnická jednota »Kolár« na Smíchově, Ochotnické divadlo v Příboře, Družstvo divadelních ochotníků v Nadějkově, Ochotnické

divadlo v Kyšperku, Divadelní odbor »Sokola« v Českém Brodě, Čtenářsko-ochotnická jednota »Kolár« v Maršovicích, Ochotnické divadlo v Poniklé, Spolek divadelních ochotníků »Kolár« ve Svratce, Čtenářsko-pěvecký spolek »Haná« ve Vyškově, Spolek divadelních ochotníků v Chotovinách, Družstvo divadelních ochotníků v Chropini, Spolek divadelních ochotníků v Pardubicích, Divadelní odbor »Sokola« ve Frenštátě pod Radhoštěm, Spolek divadelních ochotníků v Březové Hoře, Ochotnická jednota »Lípa slovanská« ve Střešovicích, Divadelní spolek v Mutějovicích, Družstvo divadelních ochotníků v Jíkvi, Ochotnická jednota »Ratolest« v Podbabě, Ochotnický spolek v Slavkově, Divadelní spolek v Bučovicích, Ochotnické divadlo v Borotíně, Čtenářsko-ochotnická jednota »Pokrok« na Ziskově, Divadelní odbor zábavního spolku v Krasavicích, Ochotnické divadlo v Holoubkově, Spolek divadelních ochotníků ve Velké Bystřici, Ochotnické divadlo v Roubovicích, Ochotnické divadlo v Jabkenicích, Spolek divadelních ochotníků »Tyl« v Krásné Hoře, Ochotnické divadlo v Pazuse, Divadelní odbor N. J. P. v Dobřanech, Ochotnické divadlo ve Bdíně, Spolek divadelních ochotníků »Tyl« v Plzni, Divadelní odbor zábavního spolku »Mládenecký kroužek« ve Vršovicích, Ochotnická jednota pro Potvorov a Bílov, Ochotnické divadlo v Golčově Jeníkově, Spolek divadelních ochotníků »Tyl« v Roudnici, Divadelní odbor Besedy v Duchcově, Čtenářsko-ochotnická beseda v Týništi n. 0., Spolek divadelních ochotníků v Dolánkách u Turnova, Spolek