ORAVSKÁ CHALUPA.

@II@1@ORAVSKÁ CHALUPA nebyla šťastna jako její družky ve vesnici výstavní. Nebyla to chalupa z pod »Babí hory" v horní Oravě, kde lidové stavitelství slovenské po stránce dekorativní nejdále dospělo, ani statek z Dolní Oravy (na př. z Párnice a okolí), kde zvláštním, charakteristickým jeví se půdorys a vnitřní rozdělení. Nepovažovali bychom za chybu, kdyby byla se provedla věrná kopie některé bohatě vyzdobené chaloupky Horno-Oravské z okolí Námestova, Polhory neb Trstenéj i bez vzpomenutých již zvláštností půdorysu a vnitřního rozdělení, kterými vyniká jak řečeno Dolní Orava. Seznámiti široké obecenstvo s dekorační stránkou těchto dřevěných staveb slovenských, bylo by mělo asi význam značný, výstavní chalupa oravská, takto pojatá, byla by si získala jiné funkce, než ji dosáhla ta, která byla na výstavě postavena.

Tesaři slovenští, vyslaní na žádost výkonného výboru schválně z Oravy do Prahy k postavení budovy, nepochopili svou úlohu. A i když byli upozorněni na jednotlivé citelné nedostatky chalupy — na př. na to, že vazba trámců tvořících hořejší rohy stěn chalupy není ani materialem ani způsobem provedení taková, jako bývá pravidlem na Oravě, nezměnili na své práci ničeho, odbývajíce námitky tvrzením, že se to tak u nich doma robí. Ostatně nechci tím říci, že vůbec nebyli dosti dovednými. Jisto je, že i hmota stavební hraje zde nemalou úlohu. Ze dřeva, jaké jim bylo k stavbě vykázáno, nebylo lze provésti všechno tak, jak mělo býti.

Oravské chaloupky liší se od ostatních slovenských svou nápadně vysokou střechou a širokými, zvlášť pěkně vyvázanými okapy. Charakteristickou známkou pro Oravu (též pro Liptov a Spiš) jest malinký štítek v čele stavení. Do poloviny výšky střechy sahá nadkrytí okapové, uprostřed něhož obyčejně upraven jest dymník. Štítek na »Boží oko« pažený končí přiměřeně malou »hálkou« (kukla, baňa). Figurace latkování štítku jest táž jako v Horním Trenčíně, neb na Moravském Valašsku. Štítek (lomenička) ustupuje daleko za přední čelní stěnu do vnitř střechy, což jest již výškou nadkrytí předního čelního okapu podmíněno. Spodní šár krytu hálky, jakož i kalenice celé střechy jest »očipkován« někdy přímo skvostně provedenou řezbou šindele.

Obložení okenní a dveřní bývá rovněž jako okapové vázání bohatě zdobeno květy, hvězdami, výlupky neb zoubky. Vedlabané ozdoby bývají pomalovány pestrými barvami. Uvnitř stavení všímati si dlužno úpravy pece, ohniště a kamen. Horní stolice slovenské mají pece sice uvnitř světnice, ohniště však obráceno jest ven do síně neb do kuchyně, oddělené prkenným pažením. Pec, ohniště a kamna jsou vyzdény, omazány blátem a zabíleny vápnem. Zajímavý

Oravská chalupa.

Dle fotografie F. Dvořáka, člena K. Č. F. A.