str. 38

Schustera, dra. Kováře, J. Primusa a Sobotky obsáhlá resoluce o záchraně starodávných památek vůbec; mimo jiné byl výkonný výbor Národopisné výstavy českoslovanské požádán, aby sestavil šestičlenný komitét, který by o provádění této resoluce se staral.

: Sjezd domažlický přijal resoluce sjezdu hlineckého za své, vyslechnuv přednášku zástupce výkonného výboru Národopisné výstavy českoslovanské prof. dra. Kurze. Předseda dr. Kovář upozornil, co na jednotlivých okresních výstavkách dosud scházelo a člen výkonného výboru učitel Em. Hulička vytkl, že by zvláště bylo žádoucno, aby při každé výstavce bylo také oddělení školské.

Nejdůležitějšími sjezdy staly se národopisné sjezdy Svatováclavské v Praze r. i8pj a i8(jzf. První nebyl s počátku povolen, ježto v Praze dnem 13. září prohlášen byl výminečný stav. Ale později docíleno jeho pořádání pod štítem » ustavující schůze Národopisné společnosti českoslovanské«. Děl se na Staroměstské radnici, kdež byl zahájen místopředsedou výkonného výboru prof. V A. Velřlíkem. Na jeho programu bylo ustavení Národopisné společnosti českoslovanské, jednání stran opatření hmotných prostředků pro Národopisnou výstavu českoslovanskou a posléze jednání o sbírání národopisných památek a důležitosti jich zachování hlavně zřízením národopisného Musea. Zpravodajem o prvním a druhém odstavci byl Šubert, o třetím dr. Haasz, o čtvrtém prof. Dušek. Za předsedu schůze zvolen dr, L. Quis z Přelouče;

Po přednesené zprávě o potřebě zřízení Národopisné společnosti českoslovanské, přijato jednohlasně, aby Společnost se ustavila, a vykonána zároveň volba výboru Společnosti dle navržené listiny.

Ve zprávě stran opatřování peněz pro Národopisnou výstavu českoslovanskou dotekl se zpravodaj také zlého zjevu, že na jednotlivých výstavkách agenti kupují pro cizinu vystavené předměty. Přijata byla resoluce: »i. Místní a krajinské odbory Národopisné výstavy českoslovanské žádají se, aby při pořádání sběracích a agitačních výstavek krajinských hleděly se obmeziti na výdaje nejnutnější a při rozvržení čistého výtěžku byly pamětlivy základního (subvenčního) fondu hlavního podniku výstavního v Praze r. 1895 tím způsobem, že by tam, kde jest naprosto nutno, část výtěžku toho' určiti k účelům místním (zvláště ku sbírání a vybírání výstavní sbírky z příslušného obvodu), aspoň polovička výtěžku byla věnována základnímu fondu Národopisné výstavy českoslovanské v Praze r. 1895; dále aby podávaly výkonnému výboru zprávy o finančním výsledku krajinských výstavek a o své činnosti finanční. 2. Při sbírání a zakupování předmětů národopisných jest hodno, aby se pokračovalo se všemožnou opatrností a aby svěřeno bylo pouze osobám naprosto spolehlivým, o nichž lze předpokládati, že nebudou předměty sbírati a zakupovati pro sebe, nýbrž pro Národopisnou výstavu českoslovanskou. 3. Dále se žádají odbory, aby vzhledem ku provolání, jímž právě se vyzývá k věnování podpor a záruk pro výstavu, rozvinuly horlivou agitaci pro fond subvenční a fond garanční Národopisné výstavy českoslovanské v Praze r. 1895."

Ohledně zachování předmětů, sbíraných pro Národopisnou výstavu českoslovanskou ukázal zpravodaj, že hlavním k tomu prostředkem jest provedení usnesení schůzí přátel českého národopisu v Praze r. 1S91, totiž založení národopisného Musea a navrhl resoluci tohoto znění: »i. Budiž bez prodlení přikročeno ke všem potřebným přípravám k založení ústředního Národopisného musea českoslovanského v Praze. Přípravy tyto vykonej Národopisná společnost českoslovanská společně s výkonným výborem Národopisné výstavy českoslovanské. 2. Okresní zastupitelstva, musea městská a okresní, jakož i národopisné odbory v Cechách, na Moravě a ve Slezsku nechať počnou ihned sbírati a kupovati předměty národopisné pro ústřední Národopisné museum českoslovanské v Praze, po případě aspoň pro musea městská a okresní. 3. Shromáždění vyslovuje pevnou důvěru, že vlastenečtí majetníci předmětů národopisných ochotně jich propůjčí, nebo je věnují darem, nebo se jich vzdají za nevelké odškodné k tomu cíli, aby tyto předměty s jmény dárců zachovány byly v pražském Národopisném museu českoslovanském na všechny budoucí časy našemu národu ,českému k jeho důležitým účelům kulturním. 4. Shromáždění vyslovuje očekávání, že k založení Národopisného musea českoslovanského spojí se jednomyslně celý národ český, a že proto také dostane se Národopisnému museu českoslévanskému mravní a hmotné podpory ode všech korporací' veřejných.«

!K věci promluvili horlivý apoštol myšlenky Národopisné výstavy českoslovanské prof. Dušek a zástupce odboru kutnohorského Zavadil, načež resoluce byla jednomyslně přijata.

Největším sjezdem byl Svatováclavský sjezd r. 1894. na staroměstské radnici v Praze, poslední to pražský sjezd před otevřením Národopisné výstavy českoslovanské. Živý interes k Národopisné výstavě českoslovanské, napjetí, jaké působilo blízké otevření výstavy a — nedůvěra šířená s jistých stran k novému velikému dílu, přivedly ku sjezdu na 300 zástupcův pražských a mimopražských odborů, blízkých i nejdalších z Moravy a Slezska. Sjezdu měla se podati zpráva o činnosti hlavního a výkonného výboru Národopisné výstavy českoslovanské za poslední rok a zpráva finanční, načež se jednati mělo o krajinských odděleních na výstavě, o finančním účastenství krajinských odborův a o dopravě předmětův na výstavu. Jedna věc sice na pořade sjezdu formálně nebyla, ale patřila k nejdůležitějším jeho úkolům: vyvrácení nedůvěry proti Národopisné výstavě českoslovanské a naprosté ubezpečení, že výstava jistě se provede. :

Tomuto přesvědčení dán byl výraz v zahajovací řeči mé a v řeči posl. K. Adámka, jenž byl zvolen za předsedu sjezdu, v řeči dra. K. Pippicha z Chrudimi, jenž promluvil k jednatelské zprávě, a našlo všeobecnou ozvěnu v radostném projevu veškerého valného shromáždění, v němž zaplašeny všechny mraky nejistoty. To bylo pro výstavu, jak později ještě šíře bude' zmíněno, významu velice důležitého. ' ' \

Když byla vyslechnuta a schválena zpráva finanční, přednesená pokladníkem J. Ortem, referoval Em. Hulička o zamýšleném uspořádání krajinských oddělení. Až do poslední doby bylo stran instalace jich ve hlavním paláci národopisném přijatou zásadou, že se uspořádají ústřední soustavná oddělení a krajinské výstavky — z Cech dle