str. 80

kova rukopisu r. 1765, 1802 »Československého národopisného roku« svazek 7. »Besední pořady«. Vydáva a řídílng. Jan Ku-tina. Ročník XX, sešit 4. Nakladatelství »Besedních pořadů« v Praze-Nuslích II., Benešova třída, číslo 76 nové. Autor věnoval toto svoje dílo za nadšení pro národopisné studium své bývalé žákyni paní Zdeně Hochové-Brožíkové. Z obsahu uvádíme: Úvodem. Předmluva. Předhled návodu starodávných svatebních řečnění. Osoby. I. Zvaní na svatbu a volba družiček. ?. Námluvy. III. Před oddavkami: 1. Ráno sbírají mládenci hosty. 2. Ženich se loučí se svými rodiči. 3. Ženich jede pro nevěstu. 4. Na oddavky. IV. Cesta z kostela. Zalikování. V. Svatební oběd: 1. Začátek oběda. 2. Déšť hrozinek, mandlí atd. 3. Pořad oběda: Polévka. Maso se smetanovým křenem. Drštky. Klobásy se zelím. Nudle se slepicí. Hádanky svatební. Pečeně se salátem hlávkovým. Svatební letanie o ženách. Husička pečená. Slepice pečená. Hádka družby s mládencem o Lídě a Káči. Hrách. Krupičná kaše. VI. Připíjeni mládencův a družiček. VII. Obřady a sbírky po svatebním obědě. 1. Adamův rajský strom. 2. Na kolíbku. 3. Na umývadlo. 4. Na kuchařku. 5. Na muzikanty. 6. »Mísa tajnosti«. 7. Družba končí svatební oběd, vede do hospody. VIII. Čepeni nevěsty. Do sbírky »československý národopisný rok« připravil Č. Žíbrt se Zdenkou Hochovou jako sv. 8. Přástky, sv. 9. Martinská sejpka, sv. 10. Fidlovačka. Slamník.

Baarův památník. Kniha vzpomínek na vynikajícího chodského spisovatele. Uspořádal Julius Skarlandt. V Praze, nákl. Českomoravských podniků tiskařských a vydavatelských. Str. 242. 8°. Vzpomínkami pietními přispěli: K. Bartovský, Ing. V. Bittnar, Dr. Jar. Borecký, Boh. Brodský, MUDr. J. Císler, Xaver Dvořák, Otto Pantl, J. Hais-Týnecký, Viktor Hanek, JUDr. K. Hostaš, prof. F. J. Hruška, J. Jindřich, Ant. Klášterský, Pavel List, Emanuel Lešehrad, V. Malý, E. Musilová-Kreslová, Fr. Obrtel, Fr. V. Polívka, Fr. S. Procházka, prof. Fr. Sekanina, Karel Scheinpflug, Julius Skarlandt, MUDr. J. Svítil, Růžena Schwarzová, Dr. Josef Šach, Dr. Jos. Šimánek, V. Stech, Hana Štěpánková, Fr. Teplý, prof. J. Voborník, Jan Vrba, Q. M. Vyskočil, Marie Žlábková. Pečlivě uspořádaný památník doplňuje vhodně posavadní obraz života a činnosti Baarovy. Lidové umění Podkarpatské Rusi. Objasňuje S. K. Makovský. Přeložil Antonín Poláček. V Praze, »Plamja«, 4°. str. 156 (1). Z obsahu: Üvod. Řezbářství. Keramika. Oděv a ozdoby. Výšivky a tkaniva. Poznámky. Vysvětlení ? obrazům. Dílo obsahuje 10 barevných celostranových příloh a 100 celostranových ilustrací černých.