str. 35

statek a drahota tkalounů bavlněných v obchodech, probudilo se na našem venkově tkalounkářství opět. Leckde pořizovali si stávky znova a výroba tkalounů na chvíli zase oživla. Ovšem jen n starších žen. Z té doby pochází také ukázka hotových tka-loumi připojená na obrázku k tomuto článku. Druhý obrázek zobrazuje stávky z musea humpoleckého a třetí tkalounkářku z Mysletína u Humpolce.

Josef Stíbal:

Šarišské pověry a zvyky ze Slovenska.

Na Andreja dzivčata roztopja olovo na lišky a le.iu prez kľučo-vii dzirku a cO sa jim uleje, ta podlá toho badajú, z jakého' remesla budu mac muža. Abo leju olovo prez kľúčovú dzirku a povedaju: »Andrejů, Andrejů, na Tebe olovo leju«; čo še nm vyleje, to sa mu v živoce stane. V tyž dzeň dzivky še pozchodiza do dajakej Mží a dachtora z dzivkoch vindze von z Mži, raca len a pri tom hutori: »Andrejů, Andrejů, ja na Tebe len šeju«. Daj mi Bože znač, s kym ho budzem brac«. Dzivčata vara pi-rochy a do každého dajú kartečku s menom dajakého parobka.. Keď pirochy vru, kukajú, ktori piroch vindze najskorej na verch, bo ktorého parobka meno je na kartečke napisane, tak teho meno budzę mac jej muž.

Na Mikluša dzivčata kriča do studni: »Mikluš, Mikluš, daj mi dobrý muž!« A daktorý mladzenec še skryje za studňu a kriči: Jednej som dal d'abla a tebe dam dvoch.

Na Lucu treba zoz švecenu krejdu abo zoz česnikom dzvere pomazać, že by bosorka nevzala krave mliko. Keď idze dahto na krížne drahý, ta ho omamuni. Gazda nabere hliny na misku a zaseje svoje žito, takže do hodoch šumné vyrostne. Po troch švetkoch ho s nožom zožne, idze na svoju roľu a poroztrisa ho, že by mu Pan Buch požehnal dohry urodaj. —

Na Hody vo Vili ju po pul noci, jak vindu z koscela ludze, idze dzivče ku studni, nabere vody do gemby (úst) a idze domu. Na ulici še nesmi ku nikemu ozvac ani zašmjac. Doma umyje še s totu vodu, co přinesla v gemby a s čistým ucirakom še utre a položí ho pod hlavu, jak idze spac. S kým še jej v noci šnije, ten ju vežne za ženu.

Keď »vesele« (svatba) su a pada dižď, tak nevesta budze prez caly život smutna.

Ktori človek rád vidzi maökti (kočku), má rád i svoju ženu.