str. 90

náš lid. Uhranutí mají zabrániti i malé růžky korálové.6) Pohlížením do zlatého kalicha neb nošením zlatého kruhu ha krku léčí lid žloutenku.7)

Z oboru keramického náleží umělecky provedený popelníček porculánový, podoby ctyřlístkové, těžítko jako skupina • postupně zvětšovaných vepříků neb skřítků, lopotících se s velkým hřibem, vása s čápem,8) nesoucím přírůstek do rodiny, konečně skřítek, malující vepři na hřbet heslo »Přines štěstí!* a porculánová podkova, vyplněná rodinou vepříků pod čtyřlístkem, mezi oblíbené dary příležitostné.

V hrnčírnách Zbraslavského okresu ode dávna jsou vyráběny hliněné pokladničky v podobě vykrmeného vepře neb známá z vánočních trhů »zlatá prasátka«,9) které nemožno sice nikterak zařaditi v umělecký průmysl, ale i tyto dětské hračky vznikly na základě pověry.

Keprodukění umění ve službách pověry nezůstala za ostatními pozadu. V přední řadě jest to knihtisk, jehož zářivé světlo, šířící osvětu, zatemňuje se stíny pověrečné výroby.

Ornamenty a obrubné okrasy »pro štěstí« ku příležitostné výzdobě tiskopisů zhotovuje písmolijárna v Offenbachu. Ozdoby

Vyobrazení č. 1.—4: Okrasy knihtiskařské pro štěstí: Podkůvka, Čtyřlístek, Čtyřlístek s podkůvkou, Slunéčko sedmitečné.

znázorňují podkůvky, jetelové ětyřlístky a slunéčko sedmitečné,10) jehož sedm teček připomíná pověstnou »židovskou« a tudíž prý šťastnou sedmičku.

Pověra zaujala místo též na pohlednicích, blahopřejných dopisnicích a listovním papíru. Dopisnice s uvedenými znaky pro

6) Italové chrání se před zlým pohledem, uhranutím (mal' ocelilo, jettatura) růžky přívěskovými. II nás zažehná se uhranutí již odplivnutím, omytím vodou, proeezenou zbytky spáleného Jidáše o bílou sobotu; též se radí žertovně vytříti zrak spodkem košile.
7) Kalich z kostela vypůjčený má býti nemocnému náhle, bez jeho vědomí před obličej předložen. Viz též: Bartoš, Časopis Matice Moravské 1880, str. 10. •
8) Cáp již ve starověku byl předmětem bájí, jichž nepatrným zbytkem jest pověst o přinášení z vody vytažených dětí. U nás dělí se o práci tu s vránou. Viz též: Sobotka, Výklady prostonárodní. Praha 1882, str. 27.
9) Které dítě o štědrý den se postí, uvidí večer »zlaté prasátko*.
10) Slunéčko sedmitečné patří mezi užitečný, lidu našemu oblíbený hmyz. Děti chytnuvše slunéčko, kladou je na otevřenou dlaň a říkají.: »Sluníčko, kam poletíš (kam se dostanu) — do nebíčka nebo do pek)íčka?« Vzlétne-li, radují se. »Linka, linka, letěla Pánu Bohu do okýnka . . .«