str. 84

leslavsko«, v níž by byly z Boleslavská nejlepší popisy a vyobrazení, jako města, hrady, památná místa, znaky okresní, slavní mužové a spisovatelé a něco z jejich práce. Když se obrazy k tomu shledávaly, nebyla nikde podobizna Krolmusova. Dozvěděv se o tom, vyňal jsem z rámce podobiznu Krolmusovu na papíře a donesl ji do Boleslave p. dr. Píčovi, který Boleslavsko pořádal a on ji s jinými obrazy poslal do Prahy, kdež byla uveřejněna ve Světozoru a pak v díle »Boleslavsko«. A tak byla podoba Krolmusova budoucnosti zachycena a rozšířena. A když jsem v »Českém Lidu« Krolmusovu podobiznu spatřil, na první pohled poznal jsem, že to jest táž. ,

Roku 1887 připadaly stoleté Krolmusovy narozeniny. Spolek studujících akademiků »Jizeran« uspořádal dne 8. září ku poctě Krolmusově ve Březince slavnostní besedu, podobnou prvnější, v zahradě, jako tenkráte byla. Besedy se účastnily některé spolky a množství lidu. Dr. Bičík měl slavnostní řeč při tom. Na opuštěný hrob Krolmusův na Vyšehradě dal postaviti Spolek Archeologický pěkný pomník.

Rukopis, který mi posledně Krolmus daroval, jest tento. (Opis): Po bitvě Bělohorské v Cechách. Před bitvou na Bílé Hoře roku 1620. každý statek v Čechách a na Moravě měl svého rytíře. Každý rytíř měl hrádek svůj, při něm sladovnu, pivovár, mlýnec s nádržkou a rybníky aneb s říčkou, lázeň svou, církvičku aneb chrámek Páně, svého plebána (pastýře duchovního) a pěstouna s učitelem pro podomně své, mezi kterými takořka neustále žil. Na zimu odstěhoval se mnohý se svou rodinou do nejbližšího města neb městečka okolního (jako do Prahy), v němž svůj dům každý rytíř hnedle měl, kdež pospolitě radovánky své držívali. R. 1834 slavné paměti urozený pan hrabě Kašpar Hvězdohorský (Štern-berg) na Radnicích mně (Václavu Krolmusovi, faráři Zvíkovecké-mu) ukazoval 4 domy panské bývalé: 1. dům Vosecký, nejspíše zimní sídlo rytíře z Voseka. 2. Dům Kolovratský, snad1 urozeného pána Kolovrata Libštejnského, kteří na Libštejně nade Mží sídlí-vali. 3. Dům Vratislavův a t. d. Na Rakovníce.ukazujeme opět posud bývalý dům Kolovratský, Kolovratů Krakovských; nebo r. 1668 dne 7. března, též r. 1669 dne 11. února, takž r. 1870 dne 23. února a 2. června; 1672 dne 7. března atd. z domu Kolovratovic na Rakovníce J. M. urozená paní z Kolovratů, její myslivec, jeho žena, syn, lokaj a jiné osoby u S. Trojice pohřbeny byly. Viz matriku Rakovnickou. Slavný kmen Kolovratů Novohradeckých sídlel na Novohradech nad Ohří mezi Louny a Žateem, Krakovských na Krakovci okolo Rakovníka a Libštejnských nad Mží u Liblína a