str. 28

pivo a nabrala vody, aby bylo pivo studenější a „jdúci" šplíchala, až v tom se jí džbánek utrhl a vše rozlila. Anežku, ač při trápení na žebříce zas podobně vypovídala, prohlásila za mstivou za to, že ji ze služby vypověděla pro nepěkné skutky a za to, že jí byl vzat „kara-filat" a že m'uvi tak jsouc trápena.

Přistupme k jiné čarodějnici! L. 1546 obžalována byla od Jana Kotníčka Marky ta Davidka, čarodějnice, „že prý čaruje, takže naň přijde časem, že ruce i nohy mrou a jednak zima velká a zas horko v nohách i v rukou, že časem neví, kde jest a co má dělati, že ani neslyší" ; když Markytě bylo nedávno domluveno Apolenou,, aby se nad ním nemstila, že proti ní stál s Petrem, přestala na čas, ale rfCní opět čaruje, takže by se mohlo státi, „že naň přijde, že zde stoje před pp. neb před p. rychtářem, neví co dělati, co mluviti." Zatím však již tato Markyta byla v hlubokém vězení, neboť se dokázalo, že lidem čarami škodí. Dovedlať toho čarami, že Petru vino-palovi Vasatrinkovi a ženě tak překážela, že mu tekla místo páleného vína voda; tomu chtěla asi proto, že se oženil s jinou. Pokud byl před tím svoboden, udělala mu tak, „že nemohl po ní zůstati, i odešel do Mýta, ale teskností musel přeběhnouti, a když byl na faře, musil k ní běhati a nevěděl sám, co dělá." Totéž dovedla učiniti Štěpánovi Flašnýři aj. Štěpán koláčník dosvědčil, že když víno pálil, „přátelsky k němu Markyta přicházela, jakoby v živnosti raditi chtěla, a jednou žádala kvasu, a když jí dali, že se jim víno pomalu tratilo a v vodu obracelo." Káča vinopalka ohlašovala, „že se u ní učila pálení vína, a že když u ní byla, dobře vždy teklo, ale jak od ní vybyta byla, že se víno ztratilo a toliko voda tekla a ona že se roznemohla a oslepla a taková těžkost na ní byla, až se smyslem pominula a lidí neznala." Tu vidouc nezbytí, šla prý k čarodějný a pro Boha ji prosila, aby zase oddělala, co jí učinila, čarodějnice nejprv odpírala, že by jí co byla učinila, potom však řekla, aby nic neříkala, že to opraví a ve třech nedělích že jí bude lépe; když čarodějnice od ní odešla, již třetího dne jí bylo lépe a víno lépe teklo. Anna Kochova věděla o Davidce, že čaruje vodou, kterouž bére ze tří studnic; z jedné ve jménu Otce, z druhé ve jménu Syna, z třetí ve jménu Ducha, a že Davidku jednou žádala, aby poradila, co mají její příbuzní v daleku činiti, jimž čarami někdo škodí. I pravila: jest některé koření, vratič (?) kafr, ale poněvadž je zima a zem zmrzlá, aby počkala do jara, že jí poradí. Marta Noskova, sestra Davida, muže Markytina, pověděla, že s Davidkou čas bydlila, i chtěla Davidka, aby jí Marta sloužila, a když nechtěla, nedala jí vařiti a tak se svadily, že se Marta vystěhovala. Ale trest ji od čarodějky neminul. Jsouc těhotná, potratila, onemocněla a celý masopust ležela; David, kterýž svou ženu za ne-snášelivost sbil, upadl také v těžkou nemoc a stonal dlouho. Kdo se s Markytou nepohodl, byl potrestán, jako Klempíř, jenž o dům s Markétou se svářil a za to sechl I dostala se za to vše Markyta do vě-