str. 488

Nechtěl-li mládenec slyšeti, že se družičce musel poddat, odvětil: »Když jsem šel okolo hruštičky, visely na ní střevíčky, neměly poďšvičky ani vršičky, byly to naší (nebo této) panny družičky. Vivat, páni muzikanti!"

Družičku, která více přípitků odříkávala, s penězi však dlouho na světlo nešla, mládenec si dobíral: „Panna družička z Nemanic, když přišla jednou do Honvic, snědla za tolar jitrnic, vypila vína pět sklenic; všecky peníze utratila, pro mládence nic nenechala. S tím pak já již konec dělám, za odpuštění všech pánů hostů žádám. Vivat, páni muzikanti!"

Družba připíjel také jednotlivým sousedkám (mužům se nepři-píjelo), za to sypaly se mu na talíř dvacetníky, od některých i větší peníze.

Když byly přípitky ukončeny, přinesl družba na necičkách, na o š a t c e nebo na míse ze šátků a k 1 ů c k ů velmi dovedně udělané děťátko, jehož pláč napodobuje o výpomoc v kolébání a příspěvek na kaši požadoval.

Nejdříve musel kolébati ženich, po něm rodiče, prarodiče (byli-li) a přítomní členové příbuzenstva; pak přišla řada na všecky ostatní hosty. Dokud se ten, jemuž dítko bylo podáno, od kolébání nevykoupil, nemohl je jinému odevzdati.

Všickní si chtěli sice zakolébati, ale ne dlouho; proto každý raději dal na kolíbku, jen aby kolébání byl sproštěn. Sbírku přijala stará svatbí a odevzdala ji v šátek zavázanou nevěstě. V dřívějších dobách se na kolébku velmi mnoho dávalo: mezi velikým stříbrňáky mnohdy i dukáty se vyskytly.

Po kolébce podává se kolem ručník a mísa s trochou vody, v níž je vařečka, aby si páni hosté ruce očistili. Každý host pustí při smočení prstů do vody peníz — to na kuchařku.

Po té vybídne některý host ke sbírce prozasloužilého pana družbu. Na muzikanty se vybíralo s talířem, na němž část některého hudebního nástroje byla položena.

Mezi tím postaví se na každý stůl mísa koláčů, věnec (věnec, který se dostal na nevěstin stůl, byl vyznamenáním pro toho, kdo jej dal), bábovka a některé zbytky pečení. Vše se rozdělí na tolik dílů, kolik hostů u stolu sedělo, aby páni hosté slušnou vej-služku ze svatby přinesli. Pro nevěstu a pro družbu odkládala v e j-služku stará svatbí, na mládence musila pamatovati družička.

Po ukončení hostiny zavedena byla nevěsta od staré svatbí a některých starších sousedek do přístěnku nebo do komory, kde byla čepena.

Nevěstu posadily na židli, odepjaly jí věneček s hlavy a široké pletence vlasů jí rozpletly. (Každý výkon doprovázen byl přiměřenou písní.) V dřívějších dobách část (menší) rozpletených vlasů ku předu oddělily, zadní (větší část) krátce přistřihly. Později se od toho upu-