Menu

Vernisáž výstavy Foto - Fráňa Huml

plakát k výstavě Foto Fráňa Huml
Plakát k výstavě

František Huml, fotograf z Frenštátu pod Radhoštěm, cestoval během druhé světové války po jihovýchodní Moravě a pořizoval snímky z nejrůznějších společenských, kulturních či církevních událostí, rád ale fotografoval také krajinu a architekturu. Z jeho putování po regionech Slovácka vznikl úctyhodný soubor fotografií, na kterých zachytil místní obyvatele v krojích nejen při slavnostních příležitostech, ale také během všedních dnů. Výstava představí výběr z fotografií ze sbírky Národního ústavu lidové kultury.

Narodil se 22. října 1900 ve Vítkovicích a fotografování se věnoval už od svých 14 let. Do 30. let žil s manželkou Annou a synem Jaroslavem v Karviné, kde dokonce vlastnil fotoateliér, poté s rodinou přesídlil do Frenštátu pod Radhoštěm.

Fráňa, jak se František Huml obvykle podepisoval, během druhé světové války hojně cestoval a pořizoval snímky z nejrůznějších společenských, kulturních či církevních událostí. Rád zajížděl na různá místa jihovýchodní Moravy, od Podluží, přes Kyjovsko, Strážnicko, Uherskobrodsko a Uherskohradišťsko až po Horňácko. Z jeho putování po Slovácku vznikl úctyhodný soubor fotografií, na kterých zachytil místní obyvatele v krojích nejen při slavnostních příležitostech, ale také během všedních dnů.

Zemřel náhle 2. srpna 1948 po celodenním fotografování interiéru kaple sv. Antonína Paduánského u Blatnice pod Svatým Antonínkem. Poslední hodiny jeho života podrobně popsal v Pamětní knize poutní kaple sv. Antonína významný kněz Antonín Šuránek, který v té době na Antonínku působil. Fráňu Humla označil za „mistra světla a stínu“ a na jeho památku nechal umístit do sakristie pamětní desku připomínající jeho úmrtí. Výstava představuje výběr jeho fotografií ze sbírek Národního ústavu lidové kultury