Menu

Skončil 76. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice

O víkendu 25.–27. 6. 2021 se konal 76. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice, vzhledem k současné epidemiologické situaci, která není pro pořádání kulturních akcí většího rozsahu stále příznivá, proběhl na sociálních sítích v online podobě.
Jedinou výjimkou bylo Finále Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, které mohl v sobotu 26. 6. od 20.15 hodin živě sledovat jednak omezený počet diváků přímo na amfiteátru Bludník, nebo také v přímém přenosu televizní diváci na ČT art. Celý program byl na základě rozhodnutí Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici a jeho zřizovatele Ministerstva kultury pojat jako benefiční program na pomoc lidem z oblastí zasažených tornádem na jihu Moravy. Národní ústav lidové kultury, pořadatel soutěže, a společnost Colosseum Ticket, která zajišťuje předprodej vstupenek, věnovaly celý výtěžek akce na podporu obětí řádění tornáda. Finanční prostředky budou odeslány na zvláštní účet Diecézní charity Brno.
V Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku zvítězil Jakub Říha ze Strážnice. Další místa obsadili Jan Hrbáček z Louky, Marek Salay z Břeclavi, Petr Polách z Kunovic a Martin Vašulka z Kyjova.
Jako mediální partneři se do projektu iFolklorní Strážnice zapojily také TV Noe a Radio Proglas. V částečném společném vysílání i ve vlastních samostatných programech akcentovaly dlouholeté mediální partnerství s Mezinárodním folklorním festivalem Strážnice.
Mezinárodní folklorní festival Strážnice a Festival Dětská Strážnice se každoročně konají poslední červnový víkend. Běžně se ho účastní více než 2 000 účinkujících. Komponované pořady zhlédne asi 30 000 návštěvníků.
77. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice a 40. ročník Folklorního festivalu Dětská Strážnice se bude konat ve dnech 23.–26. června 2022. Doufejme, že už opravdu za účasti diváků a návštěvníků.
S pozdravem
PhDr. Martin Šimša, Ph.D.

Festival se uskutečnil za finanční podpory Ministerstva kultury České republiky

Hlavní mediální partner:

  • Česká televize

Mediální partneři:

  • TV Noe
  • Radio Proglas
  • iFolklor

Foto: František Gajovský

Internetové stránky: www.festivalstraznice.cz, www.nulk.cz
Facebook: Festival Strážnice

  • Kontaktní osoba pro Vaše dotazy:
    Ing. Hana Jechová, +420 604 835 970, hana.jechova@nulk.cz

Tisková zpráva PDF

 

Gallery Plugin