Menu

Tkaní vzorovaných tkanin - činovati na Horňácku

Na konci roku 2017 byl do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury Jihomoravského kraje zapsán statek Tkaní vzorovaných tkanin - činovati na Horňácku. Nominaci podal Národní ústav lidové kultury. Zpracování nominace předcházel podrobný archivní i terénní výzkum, jehož výstupem byla publikace P. Hrbáčové: Tradiční tkalcovství na Horňácku.  Na počátku roku 2018 NÚLK podal návrh na zapsání statku Technologie tkaní činovati na Horňácku do Seznamu nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

 Ruční tkalcovství patří k tradičním řemeslům, provozovaným v lidovém prostředí. Na Horňácku, konkrétně v obcích Hrubá Vrbka, Velká nad Veličkou, Kuželov a Malá Vrbka, se jednalo o řemeslo velice rozšířené, zejména pak v 19. století. Vesničtí řemeslníci vyráběli hladké konopné nebo lněné plátno ze surovin místní produkce pro potřebu lokálního trhu. Kolem poloviny 19. století, v souvislosti s používáním nového materiálu, bavlny, se začaly tkát i vzorované tkaniny, tzv. činovati. Jednalo se o plátno zdobené drobnými geometrickými vzorky, skládanými do příčných pruhů. Výroba činovati na Horňácku zřejmě souvisí s jejím rozšířením na sousedním Slovensku.

Na počátku 20. století začalo vzorové tkaní na Horňácku nabývat na významu a ve 30. letech v produkci některých tkalců už dokonce převažovalo. Činovati sloužily k zhotovování dekorativních povlaků na polštáře, ženského spodního oděvu rubáče, pásků k sukním, mužských zástěr a oděvních plachet. Tyto prvky tvoří dodnes nenahraditelnou součást zdejších lidových krojů.

Od 50. let 20. století produkci zdejších tkalců do značné míry ovlivňovalo Ústředí lidové umělecké výroby (ÚLUV). Do činnosti této organizace bylo zapojeno několik výrobců, kteří dle výtvarných návrhů designérů ÚLUVu tkali textilie určené pro celostátní síť prodejen Krásná jizba. Současně se však na Horňácku udržovala i privátní výroba pro lokální trh, řídící se vkusem a požadavky místních zákazníků. V obou případech se vyráběly především bytové textilie, polštářky, prostírky a ubrusy. Vzorované tkaniny určené pro výrobu lidového oděvu se tkaly už pouze minimálně. V roce 1978 dokonce ÚLUV zřídilo v obci Hrubá Vrbka ruční tkalcovskou dílnu, ve které byli zaměstnáni čtyři místní tkalci. Dílna zanikla v roce 1992.

V současné době se ručním tkaním vzorových textilií na Horňácku zabývají dva výrobci – Hana Buchtelová a Miroslav Urban. Zhotovují bytové textilie a drobné dekorativní předměty, významnou součástí jejich produkce je ale také tkaní textilu určeného k výrobě krojových součástek.

Mgr. Petra Hrbáčová