Menu

Dožínky ve skanzenu

V neděli 30. 7. 2017 se v Muzeu vesnice jihovýchodní Moravy ve Strážnici uskutečnil pořad Dožínky, který byl věnovaný letním pracím. Stěžejním tématem se staly žně, zpracování obilí a slámy a konečná oslava sklizně – „dožínky“. Program obohatili mlatci z Vacenovic, kteří předvedli mlácení obilí cepy, a folklorní soubor Hanák z Troubek, který ztvárnil dožínkový průvod s předáváním dožínkového věnce hospodáři.

Návštěvníci mohli mlít obilí na ručním mlýnci, viděli, jak se svazovala povřísla na strojích, jak se pletou ošatky ze slámy, seká sláma na sečkovici nebo jak se vyrábí a uvazují došky na střechu. Seznámili se také se starodávnými druhy žňového nářadí a předvedeno bylo i nakouvání kosy. Malí i velcí se učili poznávat druhy obilí. Děvčata se od tetiček mohla naučit uplést velký dožínkový věnec. Velkým zpestřením celého programu byla sklizeň obilí žacím strojem taženým koňmi a ruční svazování posečeného obilí do snopů.

Doprovodným tématem bylo zpracování letního ovoce a zeleniny. Zájemci se mohli nechat inspirovat starými recepty a způsoby zavařování nebo výroby marmelád. Nechyběly ani tradiční ochutnávky. Tentokrát hospodyňky nabídly kvašáky, lívance sypané makem a škvarkové pagáčky.

Pro děti byly připraveny rukodělné dílničky s využitím slámy, pracovní listy s názvem „Stezka plná pranostik o poli a obilí“ a promítání a čtení pohádek.

Akci navštívilo 836 návštěvníků.

Gallery Plugin