Menu

Ohlédnutí za MFF Strážnice 2017

Skončil 72. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2017.

Zapojte se do naší rychlé ankety "Festival očima návštěvníků", věnujte nám chvilku svého času zde v anketovníku.

Program byl složen z 35 pořadů (téměř 40 pořadů v premiérách a reprízách), ve kterých vystoupilo 2700 účinkujících z ČR a 300 účinkujících ze zahraničí – z Turecka, Velké Británie, Rakouska, Bulharska, Ghany, Rumunska, Chorvatska a Slovenska. Festivalu se kromě slovenského souboru Ponitran z Nitry, který účinkuje v zahraničním pořadu, zúčastnilo dalších 7 souborů a skupin ze Slovenska. V pořadu Domovina 2017 se představilo jedenáct zástupců národnostních menšin: Slováci, Poláci, Maďaři, Chorvati, Ukrajinci, Řekové, Gruzinci, ŽIdé, Němci a Bulhaři. Folklornímu festivalu Dětská Strážnice bude letos věnováno 7 pořadů.

 Z české republiky na festivalu účinkovaly členové ze 140 souborů a skupin, 45 soutěžících ve verbuňku a 27 lidových řemeslníků. V zábavních střediscích se ve festivalovém areálu během víkendu vystřídalo 13 cimbálových a 5 dechových hudeb.

Festival má samostatnou internetovou stránku www.festivalstraznice.cz a facebookový profil Festival Strážnice.

LAUREÁTI MEZINÁRODNÍHO FOLKLORNÍHO FESTIVALU „STRÁŽNICE 2017“

ZŠ a MŠ Doubravník
– za mimořádné nasazení při přípravě a interpretaci daného tématu v pořadu Tady jsme doma
Vladimíru Doskočilovi
– za citlivý projev mluveného slova v pořadech Folklorní klub. Slovácká čítanka a Máme to v rodině II.
ženskému sboru Tetky z Kyjova
– za přesvědčivý ženský sborový zpěv v pořadu Živá píseň Jaromíra Nečase
Ivaně, Tereze a Kristýně Kašparovým ze Vsetína
– za výjimečný pěvecký výkon v pořadu Máme to v rodině II.

CENA ŘEDITELE NÁRODNÍHO ÚSTAVU LIDOVÉ KULTURY

Anně Maděričové
– za mimořádný dlouhodobý přínos pěveckého pořadu k dramaturgii MFF Strážnice

CENA  MFF  „STRÁŽNICE  2017“

Davidu Pavlíčkovi, autorovi pořadu Tři mušketýři
– za vyzdvižení odkazu významných osobností folklorního hnutí

Petru Číhalovi, autorovi pořadu Muzičky
– za umělecké, kulturní a společenské působení pořadu

SOUTĚŽ O NEJLEPŠÍHO TANEČNÍKA SLOVÁCKÉHO VERBUŇKU

Ve finále 32. ročníku Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku se představilo celkem 18 tanečníků. Z dopoledního předkola postoupilo 10 soutěžících, k nim se připojilo 7 vítězů regionálních kol a vítěz loňské Soutěže. Hudební doprovod tanečníků zajistily cimbálové muziky Burčáci z Míkovic, OLiNa z Hodonína a Šmytec z Brna.

1. místo: Pavel Fridrich, Kyjov

  1. místo: Martin Kobzík, Týnec
  2. místo: Antonín Žmola, Kněžpole
  3. místo: Martin Vaculík, Dolní Bojanovice
  4. místo: Pavel Vařecha, Lipov

Vítěz ankety diváků: Antonín Žmola z Kněžpole
Cena poroty seniorů: Václav Klečka z Nedakonic – porota seniorů velmi kladně hodnotí výkon mladého, nadějného tanečníka, jehož verbuňk byl přínosem pro předkolo Soutěže o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku.

PŘEDÁNÍ CEN ČESKÉ NÁRODOPISNÉ SPOLEČNOSTI ZA ROK 2016

Česká národopisná společnost je vrcholná profesní organizace sdružující vědecké a odborné pracovníky v oboru etnologie, studenty etnologie a zájemce o práci v této disciplíně z jiných příbuzných oborů. Od roku 1997 uděluje každoročně ocenění významným počinům, které v uplynulém rocevýrazně přispěly k rozvoji a propagaci oboru. Ceny zahrnují kategorie: 1. publikace; 2. výstava/expozice; 3. projekt/akce/ konference. O udělení ceny rozhodují svým hlasováním všichni členové České národopisné společnosti. Jako ocenění

mimořádného počinu v oboru v uplynulém roce uděluje Česká národopisná společnost také Čestnou cenu „Pět rudých růží“. V roce 2017 byla poprvé udělena také Studentská cena, a to ve dvou kategoriích – za nejlepší bakalářskou a nejlepší diplomovou práci z oblastí etnologické vědy.

V letošním roce byly oceněny následující počiny:

v kategorii Publikace kniha Etnologie v zúženém prostoru, editovaná Jiřím Woitschem a Adélou Jůnovou Mackovou, kterou vydal Etnologický ústav AVČR v roce 2016;
v kategorii Výstava/expozice výstava Jak jde kroj, tak se stroj (lidový oděv sedmi generací na moravském Valašsku), jejíž autorkou je Lenka Drápalová. Výstava byla otevřena 4. prosince 2016.
v kategorii Projekt/akce/konference konference Mezi státním plánem a badatelskou svobodou. Etnologie ve střední Evropě v letech 1945–1989, jež proběhla ve dnech 17. a 18. března 2016, kterou pořádal Etnologický ústav AV ČR.

Čestnou cenu ČNS Pět rudých růží obdržela výstava Kopřiva Muzea Novojičínska v Příboře, jejímž autorem je Václav Michalička. Výstava byla otevřena 3. listopadu 2016.

Studentskou cenu získala:
– bakalářská práce Rudý les. Časopis Tramp 1929–1931 Jiřího Smlsala, obhájená v roce 2016 v Ústavu etnologie FF UK v Praze.
– magisterská práce Obřadní objížďky na koních. Velikonoční objížďky na území České republiky Elišky Filipové-Novákové, obhájená v roce 2016 v Ústavu evropské etnologie FF MU.