Menu

Zpěváček Slovácka 2017

V průběhu března a dubna se konaly na mnoha místech České republiky místní přehlídky soutěží dětských zpěváků. Národní ústav lidové kultury ve Strážnici přijal pozvání k účasti na letošním ročníku Zpěváčka Slovácka a přijal záštitu nad jihomoravským kolem soutěže.

Podívejte se na naši stránku Zpěváček Slovácka, kam postupně vkládáme informace, fotografie a podrobnosti k jednotlivým soutěžím. Sem také budeme vkládat informace o soutěžích v dalších krajích ČR.

Cílem všech přehlídek a soutěží je podpora přirozené zpěvnosti mezi dětmi a mládeží ve vztahu k lidové písni, posílení jejich vlastní vědomé regionální příslušnosti a umožnění společného vystoupení dětí z různých regionů Slovácka. Slovácko je a vždycky bylo – ve vztahu k lidové písni - historicky nejzpěvnějším regionem.

Děti soutěžily za Veselsko, Strážnicko, Horňácko, Podluží, Hanácké Slovácko, Kyjovsko, Kopanice, Uherskohradišťsko, Uherskobrodsko a Mikulovsko (data v příloze). Soutěž v sólovém zpěvu lidových písní je určena pro děti ve věku do 15 let.

Na základě hodnocení výkonů vybrala odborná porota stanovený počet účastníků (seznam je na naší stránce Zpěváček Slovácka), kteří postoupili do dalších soutěží. Především je to oblastní kolo Zpěváček Slovácka dětí 10—15 let v sobotu 22. dubna ve Veselí nad Moravou, potom Zpěváček Moravy a Slezska v neděli 14. května ve Valašském Meziříčí a celostátní kolo v sobotu 17. června v Kyjově. Národní ústav lidové kultury ve Strážnici přijal záštitu nad soutěží Zpěváček Slovácka.