Menu

72. ročník Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice 2017 a 35. ročník festivalu Dětská Strážnice

22.—25. června 2017, park, zámek, skanzen, město

Každý poslední víkend v červnu se do Strážnice sjíždějí tisíce návštěvníků, aby se pobavily a užily si příjemné atmosféry města, zámeckého parku a skanzenu. Během festivalu se mohou potěšit krásou lidových písní, tanců a krojů ve slavnostním průvodu i v mnoha různých pořadech, zkusit si i tance z cizokrajných koutů světa a společně si zazpívat a zatancovat u lidových muzik. Najdou zde zábavu i poučení, mohou zhlédnout vystoupení nejen našich, ale i zahraničních souborů a seznámit se tak s jinými kulturami. Letošní ročník festivalu nabídne divákům v pořadu zahraničních souborů „dudácké kontrasty“, vystoupení dudáckých muzik z různých zemí. Mnoho diváků se už po léta účastní hodnocení v populární Soutěži o nejlepšího tanečníka slováckého verbuňku, která se uskuteční již po dvaatřicáté. Velkou oblibu získaly u návštěvníků festivalu regionální pořady. Ten hlavní se koná v sobotu od 20.30 na amfiteátru Bludník a představí region severních a severo-východních Čech. Po dvou letech se vrací Domovina, pořad národnostních menšin žijících na území naší země. Hlavní večerní programy budou také lákavé. Páteční s názvem Tři mušketýři pozve na setkání s hudebními osobnostmi. Vzpomeneme na tři primáše, od jejichž narození letos uplyne 95 let – Jaroslav Staněk, Jura Petrů a Slávek Volavý. Sobotní program s titulem Portášské chodníčky bude připomínkou třístého výročí založení portášského sboru. V neděli dopoledne se tradičně schází milovníci hudebních pořadů. Letošní bude věnován osobnosti redaktora, muzikanta a publicisty Jaromíra Nečase.

Mezi tradiční programové stálice festivalu jistě patří programy v areálu skanzenu: setkání se zpěvem a vínem, přehlídka tradičních řemesel, folklorní klub a škola a tvůrčí dílny a hry v areálu skanzenu. Nebude chybět přehlídka dětských lidových muzik Muzičky nebo celodenní pořad o svatbě na Veselsku. V sobotu odpoledne projde městem oblíbený slavnostní průvod. Nebudou chybět zábavy ve dne i v noci s cimbálovými a dechovými muzikami.

Na každoroční setkání se vždy těší nejenom samotní návštěvníci, ale i desítky účinkujících od nás i ze světa, neboť festival je už tradičně místem setkávání přátel lidových tradic a zábavy. Festival probíhá nejen na amfiteátrech v zámeckém parku, ale také ve vinohradnickém areálu a před usedlostmi v nedalekém strážnickém skanzenu. Programy komornějšího charakteru zájemci sledují rovněž ve vlastní budově zámku.

Svůj samostatný folklorní festival mají ve Strážnici i děti. Poprvé byl uspořádán v roce 1957, v následujících letech probíhal nepravidelně a od roku 2000 se opakuje každoročně. Vždy na začátku června ulice města ožijí dětmi v malebných krojích a vystoupení malých tanečníků a zpěváků pokračuje v zámeckém parku i ve skanzenu. Diváci mohou obdivovat bezprostřednost dětí nejen našich, ale i zahraničních souborů. Od roku 2009 je festival Dětská Strážnice součástí Mezinárodního folklorního festivalu Strážnice.