Menu

Anděl pro lepší svět (2016)

Dětskou mírovou cenu Anděl pro lepší svět předala řediteli Národního ústavu lidové kultury ve Strážnici paní Helena Vaculíková, galeristka a umělecká vedoucí Školičky základů umělecké práce pro děti z Malé Morávky při Galerii U Šťastných Bobtailů. Cenu, kterou v minulosti obdrželi např. Václav Havel, Dalajláma nebo Sir Nicholas Winton. Cenu získal Národní ústav lidové kultury za svou činnost na poli výchovy dětí a mládeže v rámci udržování lidových tradic a za nemalý přínos na poli zachování a prezentace lidového dědictví v České republice. V roce 60. výročí vzniku instituce je takové významné ocenění povzbuzením do další práce.

Dřevěné anděly vyřezávají mladí řezbáři jako ocenění pro jednotlivce i organizace, které zlepšují svět. Rozdali jich už více než sto. „Za svou práci jsme získali již řadu ocenění, ale tohle je pro nás speciální. Moc si ho vážíme. Je pro nás zpětnou vazbou a těší nás, že si někdo všímá dobře odvedené práce. Dostali jsme jej za to, co děláme pro udržování tradic, a za práci s dětmi," řekl ředitel Národního ústavu lidové kultury Jan Krist. Každý dřevěný anděl vypadá jinak. Vždy podle toho, komu je určený. „Anděl, který putoval do Strážnice, je ze světlého dřeva na modrém pozadí. Má skládané krojové rukávy a spojuje se na něm několik místních krojů. Na hlavě má čepeček a v ruce drží bílou holubici," přiblížila vedoucí Školičky základů umělecké práce pro děti z Malé Morávky Helena Vaculíková.

Na cenu ústav nominovala patnáctiletá dívka z Mexika, která v Česku pobývá u příbuzných. Sama ji také vyrobila. Slovácký folklor jí učaroval, když navštívila Mezinárodní folklorní festival ve Strážnici. „ Byla z něj nadšená. Kupodivu jí to v mnohém připomínalo mexickou kulturu. Říkala, že barevnost výšivek a i tvary se podobají těm mayským a aztéckým. Aztékové mají i podobně hopsavé tance jako je verbuňk. Intonace lidových písniček jí navíc zněla podobně jako staré mexické duchovní písně," doplnila Vaculíková.

Cenu získal ústav také za svou činnost na poli výchovy dětí. „Na mládež se hodně zaměřujeme. Spolupracujeme se školami, vydáváme řadu materiálů a pořádáme exkurze. Na festivalu máme program pro děti a pořádáme samostatný festival Dětská Strážnice," přiblížil Krist.

(zdroj: www.denik.cz Mexičanka poslala na Slovácko anděla za zachování lidového kulturního dědictví)