Polanskému,11) nástupci Jiřího Prokeše, který neměl tehdy vůbec pozemků.

Vznik další části této obce Na cigánce, z níž povstala časem osada Mor. Cikánka, spadá vlastně až do počátku XVIII, stol., neboť první chałupnik Vavřinec Řádek postavil si tu chalupu někdy kolem roku 1720, an 4. října 1735 se zjistilo, že má již orných polí 8 měřic a půldruhé mírky a luk 7 měřic, 3 achtele, 1 mírku a odměřilo se mu k dalšímu ještě obdělání 7 měřic,

Obr. 8.

2 achtele a 1 mírka pasek, takže měl celkem 22 měřic, 5 achtelů,

3 a půl mírky půdy.12)

V nejstarších zápisech nemá obec po dlouhou dobu zvláštního jména, jsouc označována pouhým „chalupníci u Český

11) Podle fase má: Frant. Preissler 1 kus pole Za humny pod 10 měřic výsevku, Jan Preissler má 1 kus pole U borinky na 5 měřic á «achtele a 1 kus U třešně na 4 měř. 4 achtele a Jan Polanský 1 kus Dolní pole na 10 měřic výsevku. Mimo to má každý níálou zahrádku u domu a kousek loučky U Švarcavy na půl dvojspřežní fůry sena. Nástupce Frydrychův Václav Zástěra a Petra ševce Frant. Vejvoda mají jen malou zahrádku u domu na půl nebo čtwit achtele a kousek loučky U Švarcavy na půl dvojspřežní fůry sena. Obec má 6 měřic pastvin u obecní pazderky a Mokřiny ma českých hranicích. Jako chalupníci na panské půdě uvádějí se Jan Pešl, pláteník, Vavřinec Satoria, krejčí, Jan Maděra a Václav Preissler, nádeníci a vdova ňádková. Lnu pěstovalo se u celé vesnice asi půldruhé měřice.
12) Vložený list ve vyměřovacím spisu z r. 1736.